Părinţi doar cu numele. Tot mai mulţi copii sunt abuzaţi emoţional şi fizic de către adulţi

Data publicării:
COPII DE MANA

Un caz care a ajuns în atenţia asistenţilor de la Protecţia Copilului este cel al unei tinere mame care are în îngrijire trei minori. Ultimii nouă ani au însemnat pentru Petronela şi copiii săi un adevărat coşmar. Femeia era frecvent bătută de soţ, iar cei mici erau certaţi şi bruscaţi fără niciun motiv.

"Răcnea la ei şi odată cu pumnul s-a răstit la fată, să tragă şi a prins frică foarte mare de el că răcneşte. Când intra în casă copiii nu mai auzeam nici musca din guriţa lor, stăteau cuminţi, nu se mai mişcau. Mi-e foarte greu ca să văd lucrurile astea şi mi-e cea mai mare milă, nu merită aşa ceva, o viaţă ca asta nu merită," povesteşte Petronela. 

Pentru că certurile şi bătăile erau tot mai frecvente, în urmă cu trei luni, femeia s-a refugiat cu cei trei copii într-un centru de protecţie a victimelor violenţei domestice. Povesteşte cu regret că micuţii erau terorizaţi de propriul tată şi recunoaşte că acest lucru se vedea şi în comportamentul lor.

"Se tulburau şi nu puteau să se concentreze la şcoală. Chiar şi fata mai mare a avut un test la biologie şi n-a putut să se concentreze. Se lupta ca să se concentreze şi nu putea din cauza mea, din cauza lui, ştiind că eu am panaramă şi nu trăiesc bine în casă cu el," a mai spus femeia. 

Astfel de situaţii sunt cu sutele în judeţul Iaşi. Numai în primele trei luni, inspectorii de la Protecţia Copilului s-au confruntat cu 174 de copii care au fost abuzaţi fizic şi emoţional. Dintre aceştia, un număr mare de copii, aproape 70, au fost neglijaţi de cei care le-au dat viaţă.

Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi: "S-a intervenit prin instituirea unei măsuri de protecţie asupra a 41 de cazuri. Aceşti copii au ajuns în asistenţă maternală sau în centre de plasament. Este o creştere cam cu 15-20 de procente pe anumite categorii de abuz probabil şi pe fondul, ştiu eu, al sărăcirii populaţiei, unui nivel scăzut al educaţiei şi faptul că acolo unde sunt aceste cazuri, comunitatea locală nu se implică suficient."

Deşi sunt consiliaţi de psihologi, copiii abuzaţi rămân cu sechele severe, spun specialiştii.

"Unii sunt mai rezilienţi şi atunci manifestările sunt un pic mai în background, nu sunt evidente cu ochiul liber, dar un psiholog le poate vedea. Alteori sunt foarte evidente şi pot chiar să sperie, clasicele simptome care ne sperie pe toţi: coşmaruri, anxietate, tot felul de tulburări, depresie, se aude de sinucideri la copii, comportamente aberante, agresivitate," a spus Alina Georgescu, psiholog.

Anul trecut, 681 de copii au suferit diferite forme de abuz. 129 dintre ei au fost scoşi din familii şi duşi în centrele de plasament sau în asistenţă maternală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri