Patru organizații neguvernamentale îi cer ministrului de Interne să ancheteze modul în care au intervenit jandarmii la Pungești

Data publicării:
proteste pungesti

În scrisoarea deschisă semnată de cele patru organizații neguvernamentale se arată că: "există suspiciuni susținute de evidențe greu de infirmat că jandarmii au comis abuzuri, unele dintre ele încadrabile în categoria faptelor penale."

Organizațiile semnatare invocă faptul că: "Intervenția jandarmilor – așa cum apare în mai multe înregistrări video și relatări ale martorilor și ale ziariștilor care au asistat la evenimente – s-a petrecut nu doar pe spațiul public, ci și pe o proprietate privată a unui cetățean din localitate. Mai multe persoane care aveau corturi instalate pe terenul acestui cetățean au fost ridicate de jandarmi deși aveau acordul proprietarului să campeze acolo. Intervenția nu a fost solicitată de proprietar, deci jandarmii nu aveau ce căuta acolo, fapta fiind încadrabilă în art. 220 din Codul Penal, articol care definește tulburarea de posesie."

În același document, prim ministrul Victor Ponta este somat "să se abțină de la concluzii privind justețea intervenției jandarmilor la Pungești. Cerem primului ministru și să declanșeze un control la nivelul Instituției Prefectului Vaslui pentru a stabili nivelul responsabilității acesteia față de comportamentul jandarmilor la Pungești." Premierul a declarat luni, 2 decembrie, că toate acțiunile jandarmilor au fost 100% conform legii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri