Peste 500 de medici școliți în România părăsesc țara pentru a profesa în străinătate

Data publicării:
ASISTENTE 2

România riscă să rămână fără medici şi asta după ce s-au cheltuit bani mulţi pentru pregătirea lor. Numai pentru un student, anual este nevoie de 10.000 de lei, asta însemnând costul studiilor, salariile personalului didactic, materialele folosite la ore şi la practică, cazarea în căminele studenţeşti şi transportul.

„Aproape 7.000 sunt din bugetul de stat, iar restul trebuie să fie acoperit de către universitate, adică burse, diverse facilităţi cu cazarea sunt în general acoperite de către universitate. Mulţi din banii aceştia proprii vin din banii pe cercetare, din activitatea de cercetare,” a explicat Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală Iaşi.

Numărul celor care pleacă în străinătate este tot mai mare. În Iaşi, aproape 500 de medici părăsesc sistemul sanitar în fiecare an. Aşa s-a ajuns ca unele unităţi sanitare să aibă deficit de peste 20 la sută.

„Avem un deficit de 46 de posturi şi jumătate, ceea ce înseamnă 46 de medici care ar trebui angajaţi conform schemei de personal şi a posturilor vacante. Marea majoritate a acestor posturi sunt pe specialităţile pediatrice, dar avem deficit şi pe laborator, avem deficit în radiologie, deficit în ATI,” a spus Radu Terinte, managerul Spitalului ''Sfânta Maria'' din Iaşi. 

Preşedintele Colegiului Medicilor din România este de părere că ţările care au angajat medici români să recompenseze sistemul sanitar din țara noastră.

„Pentru aceşti 3,5 miliarde de euro, noi nu am primit în domeniul Sănătăţii niciun fel de reconversie financiară, nu a existat niciun plan coerent din partea ţărilor care au rezolvat problema de personal medical calificat şi acest lucru este inechitabil,” a explicat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În 2011, în spitalele din România lucrau 21.400 de medici, iar la finalul anului trecut mai erau angajaţi doar 14.100.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri