Plângeri la DNA. Primarii liberali din comune sunt nemulţumiţi de bugete

Data publicării:
primarii 4

În localitatea Lețcani, problemele financiare au început să se simtă de câteva luni bune. Pentru că are 7.000 de locuitori, primăria a primit anul acesta un buget redus cu un milion și jumătate. Astfel, s-a ajuns în situația ca facturile la iluminatul public stradal și la salubritate să nu mai fie achitate din aprilie. Mai mult, primarul a fost nevoit să întrerupă lucrările de construcție a unui cămin cultural în care a investit deja peste 200.000 de lei.

"Dacă ar fi să fie cămin cultural ar fi bun și copiii de la școală ar da serbări, ar face și ei dansuri cum era când eram eu copil."

"Asta chiar că ar trebui aici, că s-a modernizat în sat totul și căminul trebuie," spun oamenii. 

Anul acesta urma să înceapă asfaltarea drumurilor comunale. Banii care trebuiau să ajungă în localitate ar fi fost, însă, redirecționați către alte primării, conduse de membri ai PSD. Cel puțin asta susține primarul liberal din Lețcani, care este hotărât să sesizeze procurorii anticorupție.

Stelian Turcu, primar în comuna Lețcani: "am făcut împreună cu toți colegii mei liberali care au fost dezavantajați, marginalizați, defavorizați și sufocați din lipsă de fonduri, am depus o plângere împotriva domnului ministru Dragnea."

Alături de el, alți 28 de primari liberali din județul Iași au început demersurile de înaintare a unei plângeri penale la DNA. Aceștia spun că primarii PSD au primit 50 de milioane de lei pentru investiții, în timp ce ei nu ar fi primit niciun leu.

"S-a făcut o alocare de fonduri publice bazată pe criterii politice. Această situație nu putea fi tolerată de către primarii liberali din județul Iași," a spus Eduard Boz, liderul grupului de consilieri județeni PNL Iași.

Și primarii PSD se plâng că o duc rău de când s-a aplicat noua formulă de repartizare a bugetelor locale. În comuna Schitu Duca, de exemplu, primarul nu a mai avut bani să plătească naveta profesorilor. Iar de investiții nici nu mai poate fi vorba.

Alina Rebenciuc, contabil școala Schitu Duca: "anul acesta în jur de 60 de angajați trebuiau să primească banii de navetă și nu au fost fonduri."

"Dacă nu primim rectificare de buget în iulie, nici bani pentru funcționare, după cum bine spuneam, iar aici se includ și banii de salarii, nu o să mai fie," a spus şi Mihai Mihalache, primar Schitu Duca.

Situația se va agrava dacă guvernul nu va suplimenta bugetele la rectificarea care va avea loc luna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri