Sari la conținut

Planul de reorganizare a Fortus nu dă roade, combinatul este îngropat în datorii

Liderul de sindicat şi angajaţii Fortus au prezentat stadiul planului de reorganizare ministrului delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, aflat la Iaşi într-o vizită de lucru. Iar primele date nu sunt încurajatoare.

„În combinat, salariaţii activi abia îşi asigură salariile, prin modul în care se desfăşoară planul de reorganizare. Pe 10 aprilie se încheie trimestrul 3, aşteptăm raportul la trimestrul 3. Din 3 în 3 luni, judecătorul sindic analizează şi dă liber sau nu la exercitarea planului de reorganizare,” a spus Florin Rugină, fost angajat Fortus.

Pe lângă cele 11 milioane de euro, plăți compensatorii, foştii angajati mai au de recuperat peste 100.000 de euro, salarii restante. In plus, plata lefurilor pentru cei 700 de oameni care încă mai lucrează la Fortus este în urmă cu un an.

„Deci noi nu putem acum face din societatea Fortus o societate viabilă, mai ales că nu avem un acţionar majoritar. Noi avem un creditor şi un acţionar care este AAAS-ul, atât. Deci dânşii nu reprezintă cu nimic societatea Fortus ca şi lichiditate sau investiţie,” consideră Adrian Flondor, liderul de sindicat Fortus.

Un lucru este cert. Problemene de la Fortus trebuie rezolvate de autorităţile locale.

„Autorităţile locale sunt interesate de a găsi o soluţie pentru rezolvarea şi eu cred că împreună cu AVAS-ul şi cu întreg Guvernul, care e preocupat în primul rând de păstrarea locurilor de muncă şi, sigur, şi de crearea altor locuri de muncă să poată găsi o soluţie. De ce nu, gândirea şi orientarea spre un parc industrial acolo poate fi una dintre soluţii,” Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social, prezentă vineri la Iași.

Combinatul Fortus a intrat în insolvenţă în anul 2008, din cauza datoriilor pe care le avea la stat şi către creditori. De atunci, mai bine de jumătate dintre angajaţi au fost disponibilizaţi, iar fabrica a funcţionat la cote de avarie. Planul de reorganizare a societății prevede ca în trei ani din patrimoniul Fortus să fie vândute bunuri în valoare de 70 de milioane de euro pentru achitarea datoriilor.