Pregătiri pentru Bobotează. Blocurile de gheață pentru cruci sunt luate din iazuri înghețate

Data publicării:
cruce de gheata

20 de pompieri voluntari din Bosanci împreună mai mulți localnici au mers la sfârșitul săptămânii la iazul din apropierea comunei pentru a decupa blocuri din gheața formată la suprafață.

Odată tăiate, blocurile din iazul înghețat sunt scoase la suprafață cu ajutorul unor scripeți de lemn, iar apoi sunt marcate pentru a fi modelate.

"După ce s-au scos blocurile de gheață din apă, avem anumite tipare pe care le folosim, se fac formele, se face conturul crucii, iar apoi tot cu drujba ele vor fi confecționate, se taie frumos în jurul ei, se vor finisa dar de obicei acest lucru se va face direct la biserică," a spus Dragoș Carp, voluntar. 

Tradiția durează de mai bine de 10 de ani la Bosanci.

"Când nu avem gheață aici căutăm alte locuri, la munte de exemplu, cum a fost anul trecut unde a fost gheață de peste 40 de cm, am cărat foarte greu, foarte greu am tăiat," a povestit Cristian Bursuc, pompier voluntar Bosanci.

Anul acesta, pompierii voluntari de la Bosanci vor pregăti gheață pentru 15 cruci, trei dintre ele pentru bisericile din localitate, iar celelalte pentru lăcașe de cult din Suceava și Botoșani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri