Sari la conținut

Premieră la Opera din Iaşi. Spectacolul "Carmen" de Georges Bizet, pus în scenă în luna mai

De o săptămână, la Opera ieșeană se lucrează pentru premiera operei "Carmen" de Georges Bizet. Pentru punerea în scenă a spectacolului, regizorul Beatrice Rancea colaborează cu unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi din lume, Carlos Vilan. Iar dansul va fi o provocare pentru mezzosopranele ieșene.

“Folosim flamenco. Aproape tot timpul, când montez dansul spaniol, flamenco, îl îmbin cu clasicul, un pic,” spune Carlos Vilán, coregraful operei "Carmen".

“Este dificil pentru că va fi un efort fizic mare din partea noastră, dar cu siguranță îl vom depăși,” a spus Florentina Onică, mezzosoprană.

Emanuela Pascu, mezzosoprană: “Aș putea spune chiar că lucrăm cot la cot cu baletul, ceea ce, da, este ceva nou pentru mine. E primul meu contact direct cu arta dansului.”

Si pentru balerini coregrafia este inedită: “Eu, personal, nu am mai dansat, până acum, flamenco. Și Beatrice Rancea, în regia ei, a adus ceva super nou. Adică un coregraf special de flamenco nu are treabă cu dansul clasic sau contemporan și un spectacol ca ăsta nu a mai fost, cred că, nicăieri în România; un fel de operă balet,” spune Vlad Mărhulescu, dansator.

“Noi suntem dansatori de dans clasic și atunci este ceva absolut nemaipomenti că putem să învățăm un stil nou,” a adăugat Monica Iliesei, dansator.

Opera "Carmen" a fost jucată prima dată pe 3 martie 1875. Acțiunea, o poveste de dragoste cu trădare și gelozie, se desfășoară în Spania, la începutul secolului al XIX-lea.

Carlos Vilán, coregraful operei "Carmen": “Un spectacol grandios. De ce? Nu vă putem dezvălui, dar în această operă se vor întâlni două epoci: o parte cu epoca actuală și o altă parte cu epoca din perioada în care s-a scris opera. Deci cred că va fi o surpriză fantastică pentru publicul ieșean.”

La Iași, celebra operă va fi pusă în scenă sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Costumele pe care artiștii le vor purta vor fi semnate de Doina Levintza. Prețul unui bilet la acest spectacol costă între 10 și 60 de lei.