Presa din 1859

Data publicării:
presa 20acum 20154 20de 20ani-45878

Daca vreţi sa răsfoiţi presa din ianuarie 1859 trebuie să cunoașteți alfabetul chirilic. Atunci nu existau agenții de știri, iar informațiile se transmiteau prin telegraf, sau erau culese din presa straina, în special cea de la Paris.

Oamenii vremii nu erau obsedaţi de informaţie şi mai importante pentru ei erau anunţurile legate de viaţa de zi cu zi. De exemplu, iată pentru ce se acorda recompensă pe 23 ianuarie 1859. Un caine de vânat, neînţărcat încă, răspunzător la numele Leda s-au pierdut. Cei ce-l vor afla, aducându-l la fostul biroul al ziarului Zimbru, vor căpăta premiul de doi galbeni. Steaua Dunării deschidea ediţia, o zi mai târziu, cu o ştire politică.

Steaua Dunării era una dintre puţinele publicaţii scrise, condusă de un grup unionist, care a luat fiinţă prin unificarea mai multor publicaţii - cum ar fi Buciumul, Zimbrul şi Vulturul - motivul fiind strict financiar.

Pe 26 ianuarie 1859, în Steaua Dunări apăreau reacţiile diferitelor oficialităţi la numirea lui Alxandru Ioan Cuza. Mitropolitul Nifon spunea - Obşteasca adunare salută cu respect şi amor pe domnul său şi mi-l invită să ia cârma ţării. Iar elita vremii era anunţată că balul care urma a se da luni, 26 ianuarie, în onoarea domnului şi doamnei, s-au amânat pe sâmbătă 31 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri