Prezenţă slabă la vot în Iaşi, mai scăzută decât în 2009. Cum s-a desfăşurat ziua alegerilor

Data publicării:
stampila vot prezidentiale

Mircea Iordăchescu a fost primul alegător la secţia de votare 131 din Iaşi. Nerăbdător, pensionarul a ajuns cu jumătate de oră înainte de a se deschide secţia. Are 72 de ani şi povesteşte că niciodată nu a lipsit de la votare. Mai mult, la toate alegerile a fost primul votant din cartier. Şi asta pentru că se ghidează după un principiu simplu: "Eu am un principiu, dacă nu ieşi la vot de ce mai vociferezi?!"

Şi la celelalte secţii, pensionarii au fost primii prezenţi la urne, cei mai mulţi cu gândul că cel pe care-l votează le va oferi un viitor mai bun copiiilor lor: "E o problemă mare cu învăţământul, cu locurile de muncă , cu imigrările astea. Copiii în loc să stea acasă pleacă. E jale, s-au distrus toate," spune Adrian Rotariu, alegător.

Autorităţile locale au votat de la primele ore

Tot dimineaţă au mers la vot şi autorităţile. Primul la urne a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, urmat la scurt timp de primarul Gheorghe Nichita.

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi: "Eu am votat cu speranţa, cu singurul candidat care a promis că va ajuta Iaşul să-şi construiască autostrada către Europa, autostradă care să ne ajute să creăm locuri de muncă şi să ieşim din sărăcie şi izolare."

Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi: "Miza acestor alegeri este uriaşă. Este un moment în care putem pune capăt la 10 ani de scandaluri, de dezbinare, de ură, de gâlceavă, de nedreptate."

Oamenii de la sate au votat neîncrezători în schimbare

Ziua votării a fost mult aşteptată şi de oamenii de la sat! În Popricani, la numai 20 de kilometri de Iaşi, localnicii au umplut secţia de votare, însă mulţi au ieşit cu inima strânsă şi neîncrezători că situaţia li se va îmbunătăţi. Au două mari nemulţumiri - că le sunt plecaţi copiii la muncă în străinătate şi că le-au fost tăiate pensiile.

"Nu-i niciunul mai breaz. Schimbările nu ni se mai întâmplă. Tot pensia de colectiv nu ne-a mai mărit, tot nu-mi dă ce-mi trebuie şi tot săraci suntem şi necăjiţi."

"Au fost  destui, dar nu se ştie cum o să fie, mai bine, mai rău, noi am votat pe cine am crezut şi noi," spun oamenii.

În judeţul Iaşi, peste şapte sute de mii de persoane au avut dreptul să voteze la alegerile prezidenţiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri