Primăria Iaşi a mai inaugurat un centru tehnologic. Un altul, situat alături, are profit zero de nouă ani 

Data publicării:
COPERTA INAUGURARE CENTRU TEHNOLOGIC

Gheorghe Nichita, primarul muncipiului Iaşi, alături de întreg cabinetul său administrativ şi de preoţi de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a tăiat panglica noului Centrul Regional Tehnologic. Unitatea destinată dezvoltării mediului de afaceri ieşean a costat peste 18 milioane de lei, bani ce provin în mare parte de la Uniunea Europeană. Clădirea este împărţită în patru corpuri, cu 28 de birouri, sală de şedinţe, spaţiu de relaxare şi parcare.  

În imediata vecinătate a noii construcţii mai există una similară: Parcul Ştiinţific Tehnopolis. În urmă cu nouă ani, când a fost inaugurat centrul ştiinţific şi tehnologic tehnopolis, autorităţile locale promiteau că aici îşi vor ridica sedii mai multe firme. Acum, pe lângă faptul că pe cei 25 de mii de metri pătraţi nu s-a construit nimic, primăria cu greu reuşeşte să nu piardă bani pentru întreţinere. Într-un proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean figurează că, în anul 2014, cheltuielile de la Parcului Ştiinţific Tehnopolis au fost de aproape un milion de lei, iar la venituri apare aceeaşi sumă.

"Este vorba de spaţiile care sunt oferite în cadrul incubatorului de afaceri. Iar aici tarifele sunt fixe, undeva în jur de 2 euro metru pătrat plus utilităţile aferente, care nu se ridică la sume astronomice," a explicat pentru Digi24 Iaşi Constantin Şerbescu, directorul adjunct al Tehnopolis Iaşi. 

Situaţia ar putea fi similară şi la noul centru. Discuţie reporteri - Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi:

"Nu avem o ofertă scrisă, avem doar agenţi economici care s-au interesat.

- Cam câţi s-au interesat?

- Până acum sunt vreo doi. 

- Nu ne puteţi spune nici măcar cât va costa pe metru pătrat închirierea, cu aproximaţie?

- Nu vă pot spune lucrul acesta pentru că trebuie să fac o comisie, formată din consilieri, specialişti care stau să analizeze lucrul acesta, să facă documentaţie. Nu suntem aici la licitaţie, astăzi, ci la inaugurarea Centrului Regional Tehnologic."

Reprezentanţii municipalităţii spun că beneficiarii Centrul Regional Tehnologic vor fi instituţii sau societăţi comerciale cu activitate de cercetare. Licitaţia pentru închirierea celor peste patru mii de metri pătraţi va avea loc peste două săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri