Primarii din zeci de comune, înşelaţi de un medic fals

Data publicării:
CONTRACT FALS MEDICI FARA FRONTIERE-1

La Murgeni, în judeţul Vaslui, totul era pregătit pentru ca medicii să ofere consultaţii gratuit timp de trei zile. Câteva zeci de localnici s-au aşezat la rând de la primele ore când au auzit că la ei în oraş vin 20 de doctori voluntari.

"Am fost anunțati de primar să venim să ne facă o consultație gratuită. Și-am venit."

"Am sunat la Bârlad și toți doctorii ocupați, trebuia să mă duc contra cost, pensia mică. Când am auzit că vin, bucurie mare, gratuit."

"Am zis că o să fie aglomerat, zic hai să mergem dimineață. Să fim acolo," povestesc oamenii.

După ore în şir de aşteptare, oamenii au fost trimişi acasă pe motiv că medicii ar fi avut un accident. Cum n-a mai reuşit să dea de presupul reprezentant al Medicilor Fără Frontiere, primarul şi-a dat seama că totul a fost o păcăleală. Miza erau cei două mii de lei pe care falsul doctor i-a cerut în schimbul substanţelor pe care le-ar fi folosit pentru dezinfectare.

"Ceva neclar îmi apăruse atunci când mi-a cerut cash. E o metodă de a obţine nişte bani de la nişte primari naivi. Mie nu îmi pare rău de altceva decât de faptul că am pus nişte cetăţeni bolnavi şi în vârstă pe drumuri," spune Ioan Buta, primarul oraşului Murgeni din judeţul Vaslui.

Situaţia din Murgeni s-a repetat şi în zece comune din judeţul Suceava, unde primarii i-au mobilizat pe localnici pentru falsele consultaţii, după ce au încheiat contracte de prestări servicii cu aşa-zisul reprezentant al organizaţiei Medici Fără Frontiere.

Maria Pleșca, primarul comunei Voitinel din judeţul Suceava: "a adus nişte pliante, fluturaşi din ăştia făcuţi la imprimantă, pe care ne-a rugat să-i distribuim şi să facem afişe că pe data de 18 şi 19 iunie vor avea consultaţii gratuite."

Gheorghe Schipor, primarul orașului Vicovu de Sus din judeţul Suceava: "Ştiţi cum suntem noi, alergăm. Dacă e moca, e moca. Pentru populaţie zic hai că e bine. Dar vedeţi că nu ştim ce se ascunde sub masca fiecăruia."

La Vaslui, falsul doctor a primit chiar şi acceptul Consiliului Judeţean. Reprezentanţii instituţiei au refuzat să facă orice fel de declaraţii convinşi că totul este o acţiune a organizaţiei Medici Fără Frontiere. Asta deşi reprezentanţii organizaţiei neagă orice implicare.

"Nu facem niciun fel de strângere de fonduri în România. Nu există nicio reprezentanţă Médecins Sans Frontières sau Medici Fără Frontiere în Romania. Singura reprezentanţă activă în România este cea austriacă, din Viena, cu care aţi luat legătura acum, iar singurul lucru pe care-l face noi este să recrutăm. Nu avem o filială în România," a explicat Eva Bermadinger, reprezentant Medici Fără Frontiere.

Nimeni nu ştie care este cu adevărat identitatea falsului doctor care se recomandă cu numele de Cristian Condurache. Este descris însă de primari ca fiind un bărbat blond, 1.80 înălţime şi circulă cu o maşină cu numere de Iaşi.

Organizaţia Medici Fără Frontiere are nevoie urgentă de voluntari. Cei interesaţi, pot afla informaţii şi pot aplica pe site-ul organizaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri