Sari la conținut

Profesorii amenință cu boicotarea examenului de Bacalaureat

Profesoară de istorie de 30 de ani, Gabriela Chiperi nu mai vrea să corecteze tezele ori să supravegheze candidații la bacalaureatul din acest an. Ea a renunțat încă din 2012 să mai participe la examen, iar asta după ce a primit pentru corectură 200 de lei impozibali. Un profesor supraveghetor primește 19 lei pe zi, iar pentru fiecare teză corectată câte 3 lei.

”Sumele sunt infime, adică acoperă, probabil, transportul pe ziua respectivă. Acolo responsabilitatea este absolut imensă. În ultimul timp, cu camerele acestea de filmat e o presiune psihică asupra profesorului supraveghetor, fiindcă el este considerat hoț,” a explicat Gabriela Chiperi.

Toate aceste nemulțumiri ar putea crea probleme în ceea ce privește desfășurarea bacalaureatului, crede președintele USLIP Iași, Laviniu Lăcustă: ”Există riscuri mari pentru neparticiparea comisiei de supraveghere sau de corectură chiar în situația în care s-a semnat participarea. Vom vedea ce va fi, însă cu siguranță, ca și în anii trecuți, vor exista disfuncții.”

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei, prima evaluare, cea a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc pe 10 iunie, iar ultima va fi pe 4 iulie.