Sari la conținut

Prognostic bun, pacient decedat. Un bărbat a murit după ce, cu o zi înainte, medicii i-au zis că e doar obosit

Soția bărbatului decedat povestește că pe data de 30 septembrie a mers cu soțul care se plângea de dureri în piept și stări de rău la camera de gardă a Spitalului Județean de Urgență din Botoșani. Femeia susține că au primit asigurări de la medicul cardiolog că nu e nimic grav: "Zice da, e din cazua stresului, a oboselii... I-a dat o rețetă cu calciu și magneziu, i-a mai pus o altă perfuzie, ne-a băgat în altă cameră, deja soțul meu și-a fost revenit." 

Bărbatul a fost externat imediat, dar peste noapte starea de rău a persistat așa că a decis să mai ceară o părere a unui specialist, de data aceasta la un cabinet privat.

"La examenul clinic n-am găsit nimic suspect, tensiunea era normală, EKG era normal, aproape că i-aș fi dat drumul acasă dar curiozitatea mea a zis, totuși pacientul ăsta a venit de 2 ori, hai să văd și ecografic. Atunci am văzut un anevrism de aortă ascendent foarte mare," explică Eduard Gherghel, medic cardiolog de la un cabinet privat. 

Medicul de la cabinetul privat a cerut imediat transferul cu elicopterul la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Pe drum, însă, pacientul a murit. Familia îl acuză acum pe medicul cardiolog din spital că l-a tratat cu superficialitate.

"Dumnealui, dacă are școală, putea să-și pună niște semne de întrebare de ce totuși simptomele astea, nu mi-l trimiți tu acasă să-i dau calciu și magneziu când ţi-a spus destul de clar ce a simțit, că nu mai vedea, cum s-a simțit că-l lua cu transpirații," spune Ancuța Pruteanu, soția victimei.

Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Botoșani: "Această investigație se poate efectua la spitalul județean dar simptomatologia clinică pe care o prezenta pacientul ţinând cont de vârsta lui și lipsa factorilor de risc, medicul a considerat că nu este oportună o asemenea investigație."

Familia a depus o plângere la conducerea spitalului, dar și la Colegiul medicilor, care urmează să decidă în ce măsură este vorba de o culpă medicală.