Program gratuit de tratament la Spitalul de Recuperare din Iaşi

Data publicării:
spitalul de recuperare

Galina Galu suferă de sclerodermie din 2004 şi de atunci boala a evoluat deşi face tratament. Practic, pielea i se strânge şi abia se mai poate mişca. Din luna octombrie a acestui an, femeia se numără printre cei 20 de pacienţi care vor primi gratuit medicamente de ultimă generaţie, cu rol dilatator, care le vor face viaţa mai uşoară. Costurile tratamentului se ridică la cinci mii de lei pe lună.

"Niciodată cred că în viaţa asta de om dacă aş fi adunat toată familia mea la un loc cu toate rudele, să mă fi ajutat cu bani nu aveam cum. E bine că a apărut, poate mai au o şansă bolnavii aceştia că sunt bolnavi care nu au nicio şansă în faţa bolii," spune paciente. 

Medicii sunt încrezători că că noul medicament le va îmbunătăţi celor suferinzi starea de sănătate. "Practic, va creşte foarte mult calitatea vieţii pacienţilor şi va stopa cât de cât evoluţia bolii. Într-adevăr, costurile sunt foarte mari, dar având încredere că rezultatele vor fi bune, sperăm să aducem şi noi aport şi ajutor acestor pacienţi," explică Elena Rezuş, şef Clinica de Reumatologie a Spitalului de Recuperare Iaşi. 

Bolnavii incluşi în tratamentul gratuit vor lua în prima lună câte un comprimat pe zi, iar din a doua lună îşi vor dubla doza. Spitalul de Recuperare din Iaşi a primit 300.000 de lei pentru acest program, iar banii ajung pentru trei luni.

"Sunt 20 de pacienţi incluşi acum, la începutul programului, s-au selectat de către Casa Naţională prin înaintarea de către Spitalul de Recuperare a unor dosare conţinând paramentri medicali şi s-a făcut selecţia de către o comisie a Casei Naţionale," a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

Sclerodermiile apar cu precădere la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Cauzele sunt de tip genetic, toxic, dar boala poate fi influenţată şi de stres.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri