Program subfinanţat. Medicii vor primi doar o treime din sumă pentru testarea auditivă a bebeluşilor

Data publicării:
BEBE CU APARAT AUDITIV

Programul de screening auditiv neonatal a fost iniţiat la Iaşi în urmă cu 7 ani. Anul trecut, a fost testat auzul a 98 la sută dintre copiii născuţi în maternităţile din Iaşi. Programul ar putea înceta însă pentru că, pentru următoarele trei trimestre, sunt alocaţi numai 22.000 de lei. Suma este de trei ori mai mică decât ar trebui.

Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie Iaşi: "pentru copilul prematur de la 30 şi ceva de lei, nu ştiu exact cât era, pe copil pentru că acesta vine de mai multe ori, are mai multe vizite, a scăzut la 10 lei în normele actuale. Noi ştim că nu ne vom putea permite, de exemplu, să cumpărăm consumabile în acest an. Ce facem cu programul de screening fără consumabile, calibrările echipamentelor, dacă se strică o sondă de testare?!"

Existenţa programului de screening auditiv neonatal oferă o şansă în plus copiilor. La fiecare o mie de bebeluşi, 3 se nasc cu probleme de auz. Iar posibilitatea ca afecţiunea lor să fie remediată depinde de cât de repede este tratată. Un exemplu este cazul Sofiei. În urma screeningului auditiv făcut la naştere, a fost diagnosticată cu hipoacuzie severă profundă neurosenzorială. A fost protezată auditiv cu aparat extern, iar acum aude normal.

"Cu cât începi mai devreme la un copil să-i rezolvi problemele medicale, cu atât şansa lui să se apropie de normalitate este mult mai mare. La fel, dacă nu protezezi din timp, se pierde timp preţios în recuperarea şi în câştigul neuromotor al copilului," spune Viorica Ilici, mama Sofiei.

"Economic vorbind, sunt studii care arată clar că investiţia guvernamentală în diagnostic şi intervenţie precoce este profitabilă întrucât acel individ studiază normal, produce pentru stat toată viaţa lui în loc să aibă un regim de asistat social," a adăugat Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie Iaşi.

Anul trecut, în cadrul screeningului a fost testat auzul a peste şapte mii de nou-născuţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri