Sari la conținut

Programul de depistare a cancerului de col uterin, subfinanțat de Ministerul Sănătății 

Tatiana Răduțu a venit la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi unde screeningul de depistare precoce a cancerului de col uterin încă se mai poate face gratuit. Un astfel de test ar costa, în mod normal, între 45 şi 75 de lei. 

Vestea că programul gratuit s-a sistat în majoritatea spitalelor din Iaşi şi că riscă să se întrerupă în toate unitățile din lipsă de fonduri îi nemultumeste pe pacienți. ”Eu am pensie de 423 de lei. Ca să şi mănânc, medicamente şi să plătesc investigaţiile, nu îmi permit. Am să renunţ şi am să stau aşa”, a spus o femeie.

Printre unităţile medicale care au întrerupt programul de depistare precoce a cancerului de col uterin se numără şi un spital privat din Iaşi. Din octombrie 2012 medicii de aici au făcut peste 12.000 de recoltări de probe, inclusiv în mediul rural. Iar rezultatele au fost alarmante: testele au fost pozitive pentru una din cinci femei testate. De trei luni însă banii pentru program s-au terminat. ”Din aprilie nu mai este finanţat acest program. Prin urmare, noi a trebuit să întrerupem. Am făcut adrese, am făcut înştiinţări către Ministerul Sănătăţii, am încercat să motivăm o dată în plus dacă mai era nevoie importanţa acestui screening. Ni s-a răspuns că în momentul în care vor fi bani, acest program va fi reluat”, a spus Sorin Nistor, directorul medical al spitalului privat.

La ministerul Sanatatii, situația de la Iași se vede însă cu totul altfel. "Programul nu are justificare pentru a fi sistat în judeţul Iasi, existând fonduri disponibile pentru derularea acestuia.(...) Prin referatul 6433/13.08.2014 a fost aprobată, înaintea rectificării bugetare, o suplimentare totală de 200 mii lei la nivel national, din care 38 mii lei au fost acordate în judeţul Iasi. "

Până la clarificarea lucrurilor, singurele unități medicale unde femeile pot face gratuit testul pentru depistarea cancerului de col uterin rămân Institutul de Oncologie și Maternitatea Elena Doamna.