Proiect pentru educaţie. O primărie din judeţ a accesat fonduri europene pentru copiii săraci

Data publicării:
COPII SARACI

Aproape 100 de copii au primit ghiozdane pline cu rechizite. Mulţi dintre ei au renunţat la şcoală din cauza sărăciei, iar cu investiţia de peste 1,3 milioane de lei, bani europeni, aceşti copii vor beneficia de rechizite, meditaţii şi o masă caldă.

“Mama nu prea avea să ne ofere, să avem, să venim. Mă duc prin grădină, mai prăşesc puţin, mai fac una, alta”, a spus Petru Popovici, elev.

“Provin din familii dezorganizarte, care nu au serviciu, părinţii îşi câştigă traiul din munca câmpului, sunt fericiţi, pleacă entuziasmaţi”, a spus Georgiana Niţă, profesor.

În mediul rural, din cauză că nu sunt locuri de muncă, majoritatea părinţilor fac eforturi imense ca să-i poarte pe copii în şcoli. De multe ori însă, sunt zadarnice, iar copiii renunţă la studii.

“Anual aproximativ 10-15 pe comună, ceea ce este totuşi destul de mult ca să spunem aşa şi trebuie de urgenţă să luăm măsuri pentru reintegrarea lor şi pentru prevenirea abandonului în special”, a spus prof. Mariana Catrina, directorul Şcolii Gimnaziale din Prisăcani.

Pentru a stopa abandonul şcolar, primăria a accesat două proiecte europene cu ajutorul cărora le oferă meditaţii celor care au părăsit şcoala cu ani în urmă, dar le oferă rechizite şi celor care nu au posibilităţi financiar.

“Pe perioada proiectului, din aprilie până în noiembrie în fiecare zi de cursuri se primeşte catering pentru grupurile ţintă care participă în proiect”, a spus Constantin Chirilă, primarul comunei Prisăcani.

“Noi nu suntem cu salarii, doar cu ceea ce am plecat eu în afară ca să putem să le luăm , să le întreţin în şcoală”, a spus Irina Miron, părinte.

“Sunt foarte frumoase, sunt mulţumită de rechizitele pe care le-am primit, o să le folosesc. Fără şcoală vom ajunge la sapă de lemn. Învăţ, e importantă şcoala”, a spus Alexandra Petronela Miron, elevă.

Statisticile arată că în fiecare an, în judeţul Iaşi , 360 de copii din clasele primare abandonează cursurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri