Proiecţie de film pentru nevăzători. Un film românesc a fost adaptat pentru persoanele cu deficienţe de văz

Data publicării:
FILM NEVAZATORI

Proiecția românească "După dealuri" a putut fi vizionată de persoanele cu deficienţe de văz. Filmul a rulat la Casa Mihai Ursachi din Iași însă a fost adaptat pentru nevăzători. În pauzele dintre replici, fiecare spectator a auzit, prin intermediul unei căști, detalii despre decor şi acțiune: "Este cu spatele și merge spre capătul trenului. Oamenii, sărăcăcios îmbrăcați, cu haine groase, căciuli pe cap par a fi navetiști."

O astfel de proiecție este o șansă pentru cei peste o sută de mii de nevăzători din întreaga țară, care depind, de cele mai multe ori, de persoanele din jur.

"Putem înțelege mult mai bine filmele. Putem înțelege foarte, foarte bine. De exemplu, noi nu putem vedea ce se întâmplă pe ecran dar, auzind, mi se pare că este ceva foarte interesant. Am noroc că am în preajma mea soțul și socrul, care îmi explică foarte multe. Este foarte greu pentru nevăzători să își dea seama."

"Nu puteam să ratez ocazia atâta timp cât mi-a venit festivalul la mine. Prin urmare, curiozitatea a fost primul impuls, dorința de cunoaștere, ideea de a mă pune la punct cu tot ce e nou și accesibilizat," povestesc nevăzătorii care au participat la festival. 

Proiecția face parte dintr-un amplu proiect intitulat Festivalul Național de Film pentru Nevăzători, eveniment ce a avut loc la București în luna mai a acestui an. Pentru a veni cât mai aproape de nevăzători, organizatorii au plecat prin țară.

Gabriela Tatu, asistent manager în proiectul Festival de Film pentru Nevăzători: "În acest proiect, am încercat să accesibilizăm filmele pentru nevăzători. În cadrul caravanei, dorim să ne ducem în cât mai multe orașe pentru a avea cât mai mulți nevăzători acces la această a șaptea artă a cinematografiei."

De la Iași, caravana a plecat la Sibiu și Satu Mare, iar organizatorii promit să ajungă în toate oraşele în care vor exista cereri. Proiectul este realizat cu bani norvegieni și este susținut de Fundația "Cartea călătoare. "

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri