Proiectul Spitalului Regional, relansat. Unitatea medicală va prelua cazurile grave din toată Moldova

Data publicării:
spital regional de urgente

Iaşiul a fost foarte aproape să aibă un spital regional unde să vină pacienţi din toată Moldova. Lucrările au început în 1996, dar până la urmă clădirea a devenit sediul Institutui de Oncologie. În 2006, a fost relansat proiectul, dar totul s-a blocat la studiul de fezabilitate, care a costat 500.000 de euro. Banii au fost irosiţi, pentru că acum, totul va fi reluat de zero.

Terenul de 17 hectare de la marginea Iaşiului este ultima locație aleasă de Primărie pentru viitorul Spital Regional de Urgențe. Este la doi pași de drumul european, ceea ce înseamnă că ambulanțele vor avea acces extrem de ușor. În plus, spitalul va avea și heliport, pentru elicopterele SMURD.

Anual, la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași ajung 75 de mii de pacienți, iar o treime dintre aceștia sunt din celelalte județe ale Moldovei. Aceste cazuri grave ar urma sa fie preluate de spitalul regional. Unitatea va avea toate specialitățile medicale, astfel încât pacienții să beneficieze într-un singur loc de investigații complete .

Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi: "Ceea ce se trimite este pacientul critic, pacientul complet, pacientul care are nevoie de toate specialitățile pe care le are acum coordonatorul unității regionale Sfântul Spiridon și de elementele de neurochirurgie, obstetrică ginecologie, pneumologie, nefrolofgie, de chirurgia cardiovasculară și tot ceea ce înseamnă specializări extrem de importante pentru a contribui la salvarea vieții."

Spitalul Regional de la Iaşi ar urma să coste aproximativ 200 de milioane de euro si va avea 1.200 de paturi. Banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii nu sunt însă suficienţi pentru planurile instituţiilor implicate în acest proiect.

Vasile Astărăstoae, membru în Senatul UMF Iaşi: "Suma de 100 de milioane de euro nu este suficientă pentru a construi un spital cu 1.200 de paturi, așa cum dorim noi și cu dotările adecvate. Este suficientă pentru un spital de 800 de paturi, așa cum se construiește la Craiova și la Cluj."

Rămâne de văzut daca de aceasta data spitalul regional va deveni realitate şi, mai ales, când.>

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri