Sari la conținut

Promisiuni electorale ilegale. Curtea de Conturi cere recuperarea taxei de salubritate de la populație

Câmpurile din apropierea comunei Roma din județul Botoșani s-au umplut de gunoaie în ultima lună după ce societatea de salubritate care colecta deșeurile a sistat serviciul. Pentru că s-au obișnuit să nu plătească taxă de salubritate, locuitorii din comuna Roma au transformat câmpurile din apropierea localității în astfel de gropi de gunoi, aduc deșeurile aici după care le dau foc.

"Sistarea colectării gunoiului din comuna Roma se datorează faptului că nu am încasat facturile de colectare deșeuri începând din luna ianuarie până în luna iunie," a explicat Mihaela Murariu, reprezentat al firmei de salubritate. 

Primăria nu a mai achitat facturile către firmă deoarece un control din 2013 al Curții de Conturi a stabilit că banii pentru colectarea deșeurilor ar trebui suportați de populație și nu din bugetul Consiliului Local așa cum s-a decis cu puțin timp înaintea alegerilor din 2012.

"Noi am plătit din venituri proprii circa doi ani acest serviciu care ajunge în jur de un miliard pe an," a spus Mihai Asiminicesei, viceprimarul comunei Roma. Raportul Curții de Conturi stabilește că banii plătiți ilegal din bugetul Primăriei trebuie recuperați de la populație.

Primăria a cerut în instanță suspendarea contractului cu firma de salubritate pentru a putea încheia un alt contract astfel încât situația să se deblocheze, dar chiar și așa serviciile care au fost prestate până acum vor trebui plătite. În plus, primăria a primit somație de la Garda de Mediu ca în termen de o lună să salubrizeze zonele de la marginea comunei.