Protest în Bacău după ce culturile localnicilor au fost distruse de porcii mistreţi

Data publicării:
porumb distrus

Nedormiți cu zilele pentru că au stat să-și păzească culturile, oamenii din Răchitoasa au ieșit în stradă. Supărarea lor este cu atât mai mare cu cât nu au mai putut salva nimic din ceea ce au recoltat în primăvară. Porcii mistreți le-au distrus culturile și le-au provocat pagube însemnate.

"Sunt paznic de vreo două luni de zile la vreo 20 de hecatre, de la însămânțare și până la recoltare și nu numai porumbul... acum se duc și la vie și grâu și tot strică laolaltă, că nu nu mai au ce mânca."

"S-au înmulțit, au ajuns până aproape de casă, mi-au stricat porumbul, vin turme întregi, și acum se apucă de vie. Noi stăm toată noaptea să păzim porcii."

"Au ajuns lângă casă, nici nu poți să ieși noaptea afară, atât de mulți sunt, ce facem? Ce a fost au distrus complet, noi ce facem acum? Munca am plătit, sămânța, cules de vie", spun oamenii. 

Aproape jumătate din cele o mie de hectare de teren agricol cultivat din comuna Răchitoasa a fost distrus de animalele sălbatice. Terenul fondului de vânătoare aparține Direcției Silvice Bacău, însă fondul de vânătoare a fost concesionat în 2007 lui Dorinel Umbrărescu. Numai că, de când a intrat în posesia lui, omul de afaceri nu s-a mai interesat de soarta mistreților. Conform legii, doar proprietarul poate decide soarta animalelor care fac parte din fondul lui de vânătoare.

Ovidiu Ivanciu, primar în comuna Răchitoasa: "porcii nu pot fi controlați, vă dați seama că ei umblă aleatoriu peste tot, unde găsesc un habitat corespunzător, apă, mâncare, acolo stau și asta e, la noi e zona că avem mistreți de când ne știm."

"În zona Răchitoasa, Direcția Silvică Bacău nu mai are fonduri de vânătoare din 2007, deci nu putem interveni noi strict acolo. Fondurile din zonă sunt private și ale AJVPS în zonă și alte asociații, nu avem cum să intervenim," a explicat şi Adrian Titianu, șeful Compartimentului Vânătoare al Direcției Silvice Bacău.

Între timp, autoritățile locale încearcă să facă o evaluare a situației pentru ca oamenii să fie despăgubiți. Însă, rămâne de văzut cine va suporta cheltuielile. Până la această oră, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu nu a putut fi contactat.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri