Sari la conținut

R. Stavarache vrea să se întoarcă la muncă, fostul edil se află în prezent în arest la domiciliu

După ce a stat în arest preventiv mai bine de două luni, Romeo Stavarache a fost plasat în arest la domiciliu la începutul lunii septembrie. Decizia fost luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după zeci de termene şi amânări. Odată cu această sentinţă, edilul încearcă să scape de ordinul emis de prefect privind suspendarea sa din funcţie.

"Acest ordin nu a respectat dispoziţiile art. 71 din Legea administraţiei publice locale 251/2001. Mai exact, acest articol prevede că mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv," a spus Doiniţa Boană, avocata lui Romeo Stavarache.

De cealaltă parte, oficialii din cadrul Prefecturii Bacău spun că suspendarea din funcţie a primarului s-a făcut pe baza mai multor acte normative prevăzute de noul Cod de procedură penală. La acestea se adaugă adrese şi decizii luate de MAI şi Biroul Electoral Central. "Din toate acestea rezultă că starea de arest la domiciliu nu îi permite celui care se află în această situaţie să desfăşoare activitatea de serviciu," a subliniat Dorian Pocovnicu, prefectul judeţului Bacău.

Nemulţumit de răspuns, edilul încearcă acum să anuleze suspendarea sa din funcţie în instanţă. În acest sens a făcut deja o solicitare pe care a depus-o la Tribunalul Bacău.

"Dosarul se află în etapa de procedură civilă, adică se comunică cererea de chemare în judecată pârâtului, pârâtul are obligaţia să depună la dosar întâmpinare împreună cu actele care au stat la baza emiterii ordinului. Ulterior, această întâmpinare se comunică reclamantului după care se fixează termen de judecată," a explicat  Maria Oboroceanu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bacău.

Surse din cadrul Primăriei spun că Romeo Stavarache ia în calcul amenajarea unui birou chiar în sediul Poliţiei Locale. Şi asta pentru că instanţa i-a interzis să ia legătura cu mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei care au calitatea de martori în dosarul său. Totuşi, o adresă oficială din partea edilului local nu a ajuns încă pe masa şefilor de la Poliţia Locală.

"În momentul în care se va întampla acest lucru, vom analiza împreuna cu cei de la juridic acest cadru. În teorie s-ar putea pentru că, ca şi spaţiu, am putea elibera un spaţiu, nu ştiu din punct de vedere juridic," a spus Cătălin Ionescu, locţiitor director executiv Poliţia Locală Bacău.

Romeo Stavarache a fost arestat preventiv pe 1 iulie. În acelaşi dosar sunt cercetaţi un văr de-al sau şi un om de afaceri din Bacău. Edilul este acuzat de procurorii DNA ca împreună cu cei doi complici ar fi primit peste două milioane de lei mită de la mai mulţi oameni de afaceri. Romeo Stavarache ar putea să-şi piardă mandatul dacă instanţa îl condamna defintiv.

Pe aceeași temă