Raport de țară la final: județul Iași

Data publicării:
iasiul de sus

Iaşul este al doilea judeţ ca număr de locuitori. În acelaşi timp, este judeţul din România cu cei mai mulţi credincioşi ortodocşi, după municipiul Bucureşti. Situat în inima Moldovei, judeţul Iaşi este al 23-lea ca mărime
din ţară, dar printre primele ca importanţă economică şi culturală.

Aş alege trei cuvinte pentru judeţul Iaşi: judeţul mare, judeţul frumos şi judeţul sărac. În primul rând, capitala judeţului este municipiul Iaşi, care este un oraş cu tradiţie, un oraş cultural, care ar fi putut fi şi capitala
României. Mare, pentru că suntem cea mai mare populaţie din judeţ. Şi sărac, pentru că aproape toate localităţile din judeţul Iaşi se zbat într-o cruntă sărăcie, fără nicio perspectivă pentru locuri de muncă şi dezvoltarea lor ulterioară”, a explicat Victor Chirila, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Una dintre cele mai importante aşezări urbane din România, Iaşiul este principalul centru cultural, economic şi academic al Moldovei. Infractructura este, însă, o eternă provocare. Fiecare an trece fară autostrada care să lege Moldova de Ardeal, fără aeroport cu adevărat internațional și asta înseamnă pentru Iaşi stagnare economică.

„Dacă vom reuşi să modernizăm aeroportul în următorii doi ani, vom avea o explozie economică la Iaşi. Avem firme străine care ne spun că nu putem să ne mutăm din Ungaria, sau de unde ne mutăm noi, la Iaşi, pentru că nu avem un aeroport adecvat, nu avem curse suficiente”, a spus Gheorghe Nichita, primarul Iașiului.

Un motiv de laudă este că unul din trei pacienţi din România este tratat cu medicamente antiinfecţioase produse la Iaşi. Cu o istorie de peste 57 ani, compania Antibiotice este astăzi cel mai important producător român de medicamente antiinfecţioase, dar şi unul dintre marii jucători de pe piaţa mondială.

„Antibiotice este prezentă în momentul de faţă în peste 60 de ţări de pe toate cele 5 continente şi exportăm atât nistatină ca substanţă activă,cât şi forme farmaceutice finite”, a spus Mihai Stoian, directorul de dezvoltare a afacerilor la Antibiotice

Totuși, Iașul face parte dintr-o zonă unde sărăcia și lipsa locurilor de muncă sunt la fel de constante ca și dorința de a pleca, oriunde în lume, a celor care au înțeles ce înseamnă performanța. Deocamdată, Iașul doar exportă, cu generozitate, pentru oricine are nevoie, tineri geniali. Însă Iașiul, al doilea centru universitar din România cu cele cinci universităţi de stat, reușește să atragă studenţi de pretutindeni.

Judeţul Iaşi a devenit în ultimii ani si un punct important pe harta mondială în domeniu IT. Companii de renume internaţional precum Microsoft, Endava, Ness Tehnologies şi Amazon şi-au deschis aici puncte de lucru. Au venit pentru specialiştii pe care îi furnizează universităţile de profil.

„Firmele cu care lucrăm noi au înţeles foarte bine că studentul pe care îl iei şi îl angajezi se obişnuieşte cu ritmul tău de lucru, mediul tău, stilul tău, cu procedurile interne, cu oamenii, cu locurile şi intră direct productivi după ce termină facultatea", a spus Valerică Greavu, lector universitar.

Iaşul nu este un județ în care să planifici o vacanţă după rigorile actuale, dar și-a găsit nişa: turism medical, educațional şi mai ales religios. Timp de o săptămână, în luna octombrie, pelerini veniți de peste tot din țară stau la rând chiar și câteva zile ca să rostească o rugăciune la căpătâiul Sfintei Parascheva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri