Raport de țară la final: județul Suceava 

Data publicării:
copaci

Situat în zona de frontieră din nord-estul României, judeţul Suceava este al doilea judeţ ca mărime din ţară, cuprinzând 16 oraşe mari. Este ţinutul mănăstirilor, al fagilor şi, aşa cum spun bucovinenii cu mândrie, al ospitalităţii. Suceava bifează recordul național de a avea cele mai multe malluri și hipermarketuri, dar, mai important, Suceava este județul cu cea mai mare suprafață forestieră, jumătate din teritoriul său fiind acoperit cu păduri.

Din păcate, conduce şi în topul zonelor unde defrişările ilegale fac prăpăd. Autoritățile consideră însă că nu sunt motive de îngrijorare și că fenomenul este în scădere: „Avem o exploatare controlată, avem o exploatare în condițiile legii și, sigur, în continuare supraveghem împreună cu Direcția Silvică, cu specialist din IPJ, jandarmi, care au atribuții legate de gestiunea fondului silvic”, a spus Florin Sinescu, prefectul județului Suceava.

Dincolo de omenii din satele de la graniță care au găsit în contrabandă o sursă de venit despre care acum se vorbește fără ocolișuri, sunt grupări oranizate care câștigă sume colosale. Ultima rețea destructurată era formată din peste 60 de persoane.

„La punctele de trecere, acolo folosesc mașini cu valoare mică de piață, au anumite lăcașuri special amenajate de ei. La frontieră, în special în zonă la noi, fiind un teren accidentat și vegetație abundentă, se ascund, folosesc stații radio, ne urmăresc pe noi”, a explicat Dorinel Mironescu, agent principal la Poliția de Frontieră din
Brodina.

Cei care muncesc cinstit sunt plătiţi de angajatori cu al doilea cel mai mic salariu mediu net din ţară. În timp, oamenii au descoperit că tradiţia şi dragostea pentru Bucovina se poate transforma într-o afacere profitabilă. În Ciocănești, îndemanarea și păstrarea meșteșugurilor tradiționale nu sunt doar un element de mândrie locală, ci și o sursă de venit. În localitate, sunt zeci de încondeietoare și niciuna nu câștigă mai puțin de 15.000 mii de lei pe an din ouăle vândute turiștilor.

Judeţul Suceava se află pe primul loc la agricultură ecologică. În Suceava, sunt exploatate toate resursele pe care le oferă pământul. Sunt peste 4.000 de investitori care, cu riscul de a pierde recolta deoarece nu folosesc substanțe chimice, vor să ofere alternativa la marfa vândută la tot pasul.

„Datorită poziției geografice și a reliefului în care circa 50% este acoperit de păduri, pășuni și fânețe, a fost o zonă deosebită și este pentru că nu s-au utilizat îngrășăminte chimice, nu s-a făcut o agricultură intensivă, zona de munte nu a fost cooperativizată și atunci fiecare și-a administrat terenul astfel încat să-și protejeze mediul și familia cu o hrană sănătoasă”, a explicat Beatrice Botușan, inspector la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava.

Poate aceasta este şi formula vieţii prelungite, pentru că judeţul se află printre primele în ceea ce priveşte speranţa de viaţă. Media de vârstă este de 74 de ani. David Ţăran tocmai a împlinit 102 ani şi le spune şi celor care îşi doresc să ajungă la această vârstă care este secretul.

Am muncit cât am trăit, încontinuu, nu am avut repaus, că dacă noi am fost mulţi, pământ puţin, ne-au fugărit părinţii pe la toţi gospodarii. Să-mi dea Dumnezeu sănătate, câte zile mi-a mai da Dumnezeu, să mă lase sănătos să mă pot târâi dintr-o parte în alta. Atât vreau”, a explicat omul.

Să ajungi la Suceava, însă, nu e deloc uşor. Judeţul e codaş la capitolul drumuri. Sunt zeci de kilometri de drum național între Suceava și Maramureș cu adevărate cratere pe care șoferii, oricât ar fi de abili, nu le pot ocoli. Totuşi, Suceava este singurul județ din regiunea de Nord - Est a țării care va avea aeroport modernizat cu fonduri europene. Proiectul a fost deja adjudecat, iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an. Până atunci, însă, aeroportul din Suceava nu are prea multe oferte.

Bucovina este , înainte de toate, ţinutul mănăstirilor. Nu există loc mai potrivit în România pentru turism religios decât acesta. Putna, Voroneț, Sucevița, Moldovița, Humor, Arbore sunt destinații pe care orice creștin ortodox trebuie să le parcurgă măcar o dată în viață.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri