Sari la conținut

Razie în trenuri. Poliţiştii au sancţionat călătorii fără bilete

Polițiștii de la Transporturi Feroviare au verificat fiecare călător din trenurile de tip regio de pe ruta Iaşi - Paşcani şi au depistat 11 pasageri fără bilet. Patru dintre ei au devenit nervoși în momentul în care au fost rugaţi să se legitimeze:

" - Nu ai niciun document la tine?
- Nu, domnule.
- Trebuie să vă spunem chiar exact unde ne ducem? Poate ne ducem la o rudă, poate ne ducem altundeva. Trebuie să vă spunem, dumneavoastră, unde mă duc?"

Toţi patru au fost daţi jos din tren când au refuzat să cumpere bilet cu suprataxă.

"- Dar nu aveți de ce să îmi verificați datele, că nu m-ați prins cu nimic, m-ați prins fără bilet.
- Tocmai.
- Eu am vrut să iau bilet de 6 lei și dumneavostră ați zis de 120 de lei. Nu am de ce să plătesc."

Un alt călător prins fără bilet a fost amendat cu 300 de lei. Tânărul s-a luat la ceartă cu polițiștii.

"- O să fii sancționat contravențional, ți-am adus la cunoștință.
- Pleacă, mă, de aici! Nu-mi faci tu mie de astea!"

Cei care au plecat la drum fără legitimaţie de călătorie sau abonament au achitat contravaloarea călătoriei, pe loc, la preț dublu.

Inspector principal Iulian Rusu, poliția Transporturi Feroviare Iași: "Cu ocazia acțiunii, au fost identificați un număr de 11 călători frauduloși care au fost tratați cu taxe și suprataxe de către organele de control CFR cu suma de 52 de lei."

Persoanele care circulă frecvent cu trenul spun că astfel de acțiuni sunt binevenite, mai ales că prezența polițiștilor îi descurajează pe cei care circulă fără bilet, consumă alcool sau încearcă să vândă diverse produse:

"E foarte bine, să vină controlul, să vadă, că mai sunt agresivi, mai stau pe la genți, pe la bagaje, e foarte bună acțiunea asta."

"Pe trenurile noastre sunt foarte mulți răufăcători, foarte mulți. Eu merg mult cu trenul, pentru că sunt în domeniu, și văd foarte multe situații delicate."

Sunt însă şi călători care consideră că ar fi necesare multe îmbunătăţiri:

"Altceva nu e nimic bun în trenul ăsta, decât frig și miros și alte chestii de genul ăsta. Și prețul biletului cum este? Mare, față de condiții, exagerat de mare."

"Să vândă bilete chiar în tren, se mai întâmplă câteodată să nu poți să îți iei bilet din gară."

Un bilet pentru ruta Iaşi - Paşcani cu un tren de tip Regio costă 11 lei. Distanţa de 76 de kilometri este parcursă de tren în aproximativ o oră şi jumătate.