Sari la conținut

Reguli de care trebuie să ținem cont când cumpărăm carne de miel

Atunci când cumpărăm carne de miel, greutatea animalului sacrificat este esențială, spun medicii veterinari. O carcasă care nu are cel puțin 8 kilograme nu este bună de consum.

„Este o carne săracă în calități nutritive, o carne infiltrată, o carne cu umiditate crescută, uneori cu aspect gelatinos. Ideal este să cumpărăm un miel care are în jur de 10 - 12 kilograme cu o vârstă de peste șase săptămâni. La șase săptămâni îi erup cornițele și ne putem ghida după acest indiciu,” a explicat Elena Ișan, șef laborator la DSV Iași.

Care este concret diferența dintre un miel de șapte kilograme și unul de aproape 12 kilograme, ne-a demonstrat un crescător cu experiență.

La un miel care cântărește sub 8 kilograme „carnea nu este formată, are foarte multă gelatină și scade foarte mult. Uitați ce înseamnă practic 6 kilograme diferență între un miel și celălat. Ce înseamnă pulpa asta din spate și pulpa asta,” arată Cătălin Aramă, crescător de animale. 

Dacă ați cumpărat deja carnea însă aveți dubii cu privire la calitatea ei, puteți merge la un laborator. La Direcția Sanitar Veterinară, analiza unei probe de carne costă 50 de lei, iar rezultatul îl primiți în 24 de ore.

„Pregătim proba pentru a putea fi pusă în lucru pentru a vedea din ce specie face parte această probă. În urma analizelor, s-a constatat că proba, carnea, a fost de miel și poate fi consumată de către cetățeni,” vine explicația de la specialist.

Atunci când sunteți siguri că ați ales carnea potrivită, nu vă mai rămâne decât să o preparați pentru masa de Paște.

Atunci când sunteți siguri că ați ales carnea potrivită, nu vă mai rămâne decât să o preparați pentru masa de Paște. Elena Mocanu, bucătăreasă cu experiență, știe rețeta cea mai simplă pentru o friptură de miel savuroasă:

„Se pune la macerat într-un baiț format din vin alb, boabe de piper, foi de dafin, crenguțe de cimbru, sare. Se pune în lighean și se lasă la macerat 24 de ore, apoi se așează în tavă și se lasă la cuptor aproximativ două ore.”

În piețele din Iași, un kilogram de carne de miel costă 25 de lei.