REPORTAJ. Istoria zbuciumată a Basarabiei

Data publicării:
a 20doua 20pierdere 20a 20basarabiei-57329

De-a lungul Prutului, de-o parte şi de alta a frontierei, există zeci de localităţi cu acelaşi nume: Petreşti, Măcăneşti, Ungheni, Sculeni.Acordul dintre Hitler şi Stalin a făcut ca în 1940 Aceste localităţi să fie tăiate în două, iar legăturile dintre locuitorii celor două maluri nu s-aurefăcut nici după căderea comunismului.

Mulți dintre locuitorii din Sculeni, România, nu au mai fost peste Prut de la inaugurarea podului de flori. Motivele sunt pur financiare, spun oamenii, nu-și permit un pașaport.

La 26 iunie 1940, ministrul de externe sovietic Viaceslav Molotov i-a înmânat ambasadorului român la Moscova, Gheorghe Davidescu, o notăultimativă. URSS solicita României ca în 24 de ore să fie de acord cu cedarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord.

Istoricul Leonid Tabără, fost deputat comunist, e explicat căSenatul României a votat unanim întoarcerea Basarabiei la Uniunea Sovietică.

Revenirea autorităţilor române în Basarabia odată cu celebrul ordin al lui Ion Antonescu "Soldaţi, vă ordon: Treceţi Prutul!" de la 22 iunie 1941 a fost de scurtă durată. După înfrîngerea de la Stalingrad, contraofensiva sovietică a ajuns la Prut în martie 1944.A fost momentul în care dincolo de Prut a reînceput teroarea comunistă.

Ruperea Basarabiei de România a fost admisă de marile puteri prin Tratatele de Pace de la Paris doi ani mai târziu, în februarie 1947.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri