Risc de explozie după ce mai multe contoare de gaz au fost modificate să înregistreze consum redus

Data publicării:
furt gaz 2

Totul s-a întâmplat în perioada octombrie 2012 - martie 2013 când cei doi bărbaţi de 39, respectiv 40 de ani au avut cel puţin 14 clienţi, oameni obişnuiţi dar şi firme care au plătit mai puţin la compania de gaze după ce contoarele le-au fost modificate pentru a nu înregistra consumul real. Cei doi suspecţi ar fi încasat de la clienţi sume cuprinse între 500 şi 1500 de lei. 

Poliţiştii i-au urmărit o perioada pe cei doi suspecţi iar în momentul reţinerii acestora au descoperit în maşina unui dintre ei o geantă cu unelte dar şi sigilii cu emblema companiei locale de distribuţie a gazelor naturale. Suspecţii au modificat contoarele fără să fi lucrat vreodată la o companie de distribuţie a gazelor naturale şi fără să aibă cunoştinţe în acest domeniu.

„-A existat pericol în locaţiile respective? - Sigur. Vorbim de gaz metan, vorbim de modul în care unul dintre inculpaţi a produs aceste modificări folosind o sursă de căldură. Se putea produce o catastrofă,” a spus Antonela Pălia, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huşi.

În momentul în care au ajuns în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă bărbaţii au avut opinii contradictorii. Suspectul de 40 de ani a negat orice fel de implicare în acest caz.

„Nu avem o dovadă în acest sens. Domnul procuror a vorbit de explozii. Mai lipsea să spună şi de terorişti, dar nu există o situaţie clară în acest sens,” a spus avocatul Dragomir Tomaşeschi.

Pe de altă parte, bărbatul de 39 de ani a cooperat cu oamenii legii.

„Poziţia lui procesuală este de recunoaştere a unor modificări făcute. - A motivat? A spus de ce a pocedat aşa? - Nu vă pot spune aceste aspecte în acest moment. Este o fază incipientă în cercetarea penală,” a declarat Cristi Ciocan, avocatul unuia dintre inculpați.

Localnicii din Huşi, însă, nu-şi revin din şocul pe care l-au avut în momentul în care a aflat la ce pericol au fost expuşi.

Cei doi bărbaţi riscă până la cinci ani de închisoare. În total, însă, Gaz Est Vaslui a depus la Poliţia Municipiului Huşi 31 de sesizări cu privire la astfel de situaţii. Până acum însă poliţiştii au confirmat cele 14 cazuri pentru care de altfel suspecţii au fost arestaţi. Nici cei care au solicitat modificarea contoarelor nu rămân nepedepsiți. 

„Persoanele cărora le aparţin acele contoare fac obiectul dosarelor penale aflate în lucru,” a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Şi reprezentanţii Eon Gaz Distribuţie spun că anul trecut, faţă de 2012 s-a dublat numărul celor care au încercat sa păcălească contorul. Vorbim de 1500 de cazuri în toată ţara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri