S-au dus să aprindă o lumânare la mormintele copiilor, osemintele dispăruseră

Data publicării:
CRUCI CIMITIR

Membrii unei familii au venit de Paște să aprindă o lumânare la mormântul copilului pe care l-au îngropat în cimitirul din Pașcani în 1993. Atunci au constata că încă de pe zece martie, anul acesta, acolo a fost îngropat un bărbat și nimeni nu știa unde sunt osemintele bebelușului de 4 luni.

„Când am venit în Vinerea Mare ca să punem nişte flori am găsit mormântul asta. A vorbit tata cu domnul părinte. L-a întrebat ce s-a întâmplat şi i-a spus că oasele s-au topit şi că nu mai avem la ce ne închina. Că momântul era părăsit şi nu avea grilaj şi cruci din beton,” povestește Șerban Ștefănucă. 

Au cerut explicații de la Protopopul din Pașcani care le-a spus că în martie le-a cerut într-adevăr groparilor să identifice un loc de veci pentru o înmormântare. Dar omul Bisericii spune că nu a știut nicio clipă că groparii de la cimitir ar fi săpat groapa peste un alt mormânt.

„Decedatul nu era din parohie de la mine. Era din altă parohie. Eu nu am participat la înmormântare. Eu nu am venit la locul acela decât când a venit tatăl copilului. - Dar mai aveţi un caz. Nu e singular cazul. - Celălalt caz am vorbit cu familia. M-am înţeles cu familia. Dar tot aşa a fost o greşeală,” a explicat Pavel Postolachi, protopop de Paşcani.

Și oamenii din oraș spun că s-au mai întâmplat astfel de incidente. Iar asta din cauza faptului că cimitirul este supraaglomerat.

„Şapte ani are voie şi după aceea să îngroape altul. - Şi dacă e loc de veci? - Nu are voie. Eu am acte şi are 14 ani. Şi dacă vreau îl scot şi-l duc la cimitirul de pe deal. - Dar să-l scoată fără să ştiţi dumneavoastră? - Nu are voie,” povestește o vecină.  

„Am găsit o soluţie şi am început rezolvarea acestei probleme. Şi în cel mult două luni de zile, zicem noi, când vom reuşi să împrejmuim acel teren şi să-l pregătim pentru un nou cimitir,” a explicat Vasile Axinte, viceprimarul municipiului Paşcani.

Poliția a început o anchetă și a deschis dosar penal pentru profanare de morminte și abuz în serviciu.

„În urma celor două sesizări primite, poliţiştii au întocmit două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de profanare de morminte şi abuz în serviciu,” a declarat agent șef Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Familia copilului, ale cărui oseminte au dispărut fără urmă, susține că avea locul concesionat pentru următorii 90 de ani. Acum familia bărbatului îngropat acolo în martie trebuie să găsească un alt loc de veci, si să mute osemintele, dar pentru asta este nevoie de o hotărâre judecătorească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri