Sari la conținut

Salvări în stare jalnică la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi 

Singura ambulanță a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași este o Dacie, fabricată în 2005, şi care are peste 350.000 de kilometri la bord. Caroseria este plină de rugină, uşa este prinsă cu o sfoară, iar targa a fost sudată.

"În mod periodic se schimbă piese, se schimbă componente care cedează. Deocamdată tragem de dânsa, sperăm să ne mai țină," a explicat Gabriel Obadă, director de îngrijiri la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iaşi nici nu mai are o ambulanţă. Maşina, cu 800.000 de kilometri la bord, este trasă pe dreapta de cinci luni.

"Amortizoarele şi lonjearoanele, motorul nu mai poate sta pe şasiu din cauza ruginei. Ar trebui schimbat tot completul de faţă, dar nu se mai găseşte, aşa că e greu de folosit," spune Virgil Cristogel, şofer ambulanţă Spital de Boli Infecțioase.

Ambulanţa din Iaşi are nevoie de 40 de salvări

La Serviciul Județean de Ambulanță din Iași, din cele 67 de mașini, 25 au între 400.000 și 900.000 de kilometri la bord.

Gheorghe Brișcaru, asistent medical principal la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi: "Inclusiv aparatura și suportul de susținere a aparaturii datorită trepidațiilor de la drumuri proaste s-au desprins, s-au rupt."

"În cazul în care nu se face o înlocuire ritimică a parcului, cheltuielile pentru întreținere și mai ales pentru reparații sunt extrem de mari," a spus Florin Agapi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

Anul trecut, Ministerul Sănătății a repartizat Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi doar două autoutilitare noi.