Sari la conținut

Sancţiuni, după acuzaţiile de corupţie. Cei trei profesori de la UMF Iaşi care au fost arestaţi, suspendaţi din funcţie

Conducerea UMF Iaşi a luat măsuri în cazul soţilor Carmen Dorobăţ şi Gheorghe Dorobăţ, profesori universitari respectaţi, dar şi al conferenţiarului Dumitru Păduraru, toţi trei arestaţi pentru 30 zile. În cazul profesorilor Dorobăţ, acuzaţia este de luare de mită, după ce anchetatorii au găsit în 20 de carnete de student câte 100 de euro, bani oferiţi pentru promovarea examenelor. Mult mai grave sunt acuzaţiile care i se aduc conferenţiarului Dumitru Păduraru - şantaj şi tentativă de viol. Acesta a fost arestat pentru 30 de zile după ce o studentă l-a reclamat că i-a cerut favoruri sexuale pentru a promova examenele la anatomie.

"Universitatea regretă acest fapt şi nu poate sub niciun motiv să treacă cu vederea o abatere gravă. Până când se termină ancheta judiciară, cadrele didactice sunt suspendate din orice funcţie sau activitate," a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară Iaşi: "Sunt nişte cazuri foarte grave. Dacă aceste lucruri constatate sunt cert adevărate, atunci e foarte grav."

"Măsurile vor fi decise de comisia de etică. De spus, nu mai e nimic de spus.- Are imaginea universităţii de suferit din cauza acestor scandaluri? - Da, dar e mult mai mult decât atât. Deci nu e nimic de comentat. Nu e un moment plăcut pentru nimeni," consideră Dragoş Pieptu, prorectorul Univesităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Studenţii mărturisesc că plata unor examene era o practică binecunoscută în mediul universitar:

"Da, am auzit care acceptă, dar doar de la studenţii străini pentru că, oricum, nu au altă şansă să treacă cei care nu învaţă."

"Studenţii care la medicină încearcă să cumpere un examen fără să înveţe riscă exmatricularea pentru că medicina este o profesie care cere cunoştinţe solide," a declarat Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Profesorii au fost înlocuiţi deja de la catedră cu alte cadre didactice. Zilele acestea urmează să se găsească un înlocuitor şi la conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, acolo unde Carmen Dorobăţ este manager.