Sari la conținut

Scandal în Bârlad. Enoriaşii unei parohii cer ca preotul lor să revină în biserică

Scandalul din sânul bisericii a devenit public în noiembrie anul trecut când, după slujbă, preotul Sorin Chirvasă le-a mărturist credincioşilor că Episcopia Huşilor a decis să-l mute disciplinar pentru că nu a reuşit să strângă suficienţi bani din lumânări, calendare şi alte obiecte religioase: "Fiecare parohie trebuie să plăteasca 150 de milioane de lei pentru calendare. Avem o mie de calendare fiecare parohie. Anul trecut, abia am vândut vreo 600. De la 600 la o mie sunt 400 de calendare. Alea le punem din buzunar," povestea preotul în cadrul unei predici. 

În faţa enoriaşilor, preotul a mai dezvăluit că tatălui său, preot de asemenea, i s-ar fi sugerat să dea mită dacă vrea să mai rămână la altar şi după ieşirea la pensie: "În momentul acela, a zis protopopul: Du-te şi dă-i 20.000 de euro episcopului şi te lasă acolo până mori." 

În lunile care au urmat, preotul a încercat să-şi înduplece şefii ierarhici să îl ierte. Şi-a cerut scuze public şi s-a angajat să plătească toate datoriile către Episcopie, cifrate la aproximativ 24.000 de lei.

"Vinzi, nu vinzi, trebuie să dai bani. Venind din astea pe capul nostru, nu mai apucam să luăm salariu. Eu am salariul neridicat de trei ani pentru că n-am avut încasări. Încasări am avut, dar banii s-au dus pe CD-uri, pe toate alea," a mai spus preotul.

În ajutor i-au sărit şi enoriaşii pentru care slujeşte de aproape 23 de ani:

"Părintele Chirvasă a fost ca tatăl nostru, a fost un părinte foarte bun. Toată lumea îl vrea înapoi, toți credincioșii îl vor înapoi."

"Oamenii nu i-au dat bani, nu și-a dat seama și uite că se adună, lacrimă cu lacrimă se adună acolo o grămadă."

"Îi dădeau foarte multe calendare pe care nu le-a vândut. Eu umblam prin cartier, umblam și le dădeam. Care avea bani, avea, care nu, îi spuneam să vină în altă zi sau puneam de la mine și dădeam și părintele îmi înapoia banii."

Cei de Protopopiatul din Bârlad şi de la Episcopia Huşilor au rămas însă neclintiţi.

"De când este preot în Protopopiatul Bârlad, deci de 22 de ani, nu s-a prezentat personal niciodată la un control contabil financiar administrativ. Orice parohie are obligație financiară către forurile superioare și către stat de a-și plăti datoriile, parohia a acumulat datorii de la an la an," a spus preot protopop Vasile Lăiu.

Faptul că a fost dat afară este doar o parte din pedeapsa primită de preot. Urmează să fie judecat după orânduiala bisericii şi să fie scos definitiv din rândurile clericilor.