Se caută pompieri voluntari în tot judeţul Iaşi. Intervenţia lor este, de cele mai multe, ori crucială

Data publicării:
pompieri voluntari

An de an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași caută voluntari pentru stingerea incendiilor în mediul rural. Pompierii voluntari ar trebui să intervină primii în caz de incendiu, până la sosirea militarilor de la ISU Iaşi. În lipsa lor, s-a întâmplat deseori ca locuinţele oamenilor să se facă scrum până ce au ajuns pompierii. Este şi cazul Mariei Ceaun din comuna Bârnova, care, în urmă cu patru ani, a privit neputincioasă cum locuinţa ei este mistuită de flăcări.

Localnicii din comuna Bârnova recunosc că puţini sunt dispuși să lupte oricând cu flăcările, fără să ceară nimic la schimb:

"- Ați fi de acord să deveniți pompieri voluntar? - Da. - Din ce motiv? - Păi, dacă se face vreo angajare, ceva... - Dar fără salariu ați merge? - Cum așa? - Voluntar. - Voluntar..." 

"Eu sunt de acord, dar la vârsta mea, eu pot să mă mai urc, să mai alerg?"

"Mai sar unii, dar nu toți. - Păi ce fac? Dau indicații de pe margine? - Ei, dau, doar stau și râd."

"Una vorbesc și alta fac. Când apare ceva, mulți se dau la o parte."

Iuliana Sârghie are 39 de ani şi este şefa echipei de pompieri voluntari din comuna ieşeană Bârnova. După ce a participat de zeci de ori la stingerea incendiilor, spune că intervenţia voluntarilor din sat până ce ajung pompierii este, de cele mai multe ori, crucială.

"La nivel de comună, acolo unde Inspectoratul pentru Situații de Urgență, profesioniștii în domeniu, ajung relativ mai greu, cele cele 5 minute contează pentru salvarea omului și a bunurilor sale," spune Iuliana Sârghie

Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi: "Ne dorim ca tot mai mulți tineri să răspundă strigătului de ajutor, am putea să îi spunem, al serviciilor profesioniste, pentru a se încadra în servicile voluntare constituite la nivelul consiliilor locale."

Bărbații care îndeplinesc condițiile necesare și doresc să devină pompieri voluntari se pot adresa primăriilor de pe raza localității în care locuiesc. În acest moment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi are nevoie de voluntari în toate comunele din judeţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri