Se luptă cu statul român pentru recunoașterea unei boli

Data publicării:
proces 20pentru 20recunoa 20terea 20unei 20boli-50684

Acest psihoterapeut vorbeşte despre Andrei, un băiat de 18 ani, bolnav de autism. Sclipirile de inteligenţă ale tânărului i-au făcut pe membrii unei comisii de evaluare a persoanelor cu handicap să îi retragă dreptul la însoţitor. Au ignorat insa alte aspecte spune tatăl lui, cel care i-a fost asistent personal timp de 16 ani. Ioan Apetrei susține că băiatul nu este în stare nici măcar să meargă la magazin să își cumpere o pâine.

Ioan Apetrei a renunţat la serviciu pentru a-şi îngriji copilul. Acum, statul român îl constrânge să-şi găsească de lucru pentru a-şi putea întreţine fiul. Numai că Andrei nu poate fi lăsat singur! De aceea, bărbatul a pornit un război în instanţă cu Ministerul Muncii şi cu Direcţia de Asistenţă Socială.

Schizofrenia și autismul sunt boli distincte

Președintele Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, medicul Radu Vrabie susține că autismul nu mai poate fi infantil la 18 ani, de aceea adultul trebuie încadrat la alte boli psihice majore în care diagnosticul diferă.

Şi psihiatrilor li se pare suspectă transformarea automată în acte a autismului în schizofrenie. Medicul Adriana Panaitescu susține că schizofrenia este o boală care poate debuta la vârsta copilăriei sau la vârsta adultului, care are alte simptome bine identificate. Autismul și schizofrenia sunt patologii distincte, a explicat specialistul.

Guvernanții ignoră tragedia acestor oameni

Până acum, guvernanţii au ignorat drama tuturor celor care sunt în situaţia lui Andrei şi a părinţilor acestuia. Asociația Naţională pentru Copiii şi Adulţii cu Autism - filiala Iaşi a depus, în mai 2012, un memoriu la Ministerul Muncii, la Ministerul Sănătății dar până acum instituțiile statului nu au dat un răspuns.

În prezent, 300 de copii diagnosticaţi cu autism se află în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri