Sari la conținut

Semne de carte cu benzi desenate. Un artist din Iaşi s-a făcut remarcat prin grafica sa inedită

Unii îl numesc fotograf, alții grafician sau ilustrator. Îi place să își spună simplu, artist. Adrian s-a făcut remarcat atunci când a inițiat proiectul Iași fotografii vechi, însă recent a redescoperit o pasiune mai veche - desenul.

"A apărut în timpul facultăţii. Am terminat Grafica şi încă de atunci testam ilustraţiile de carte şi bandă desenată. Îmi doream stilul propriu. Eşti în competiţie continuă, simţi că destinul nu se diferenţiază până la un punct. Am ajuns să îmi creez propriul stil. Lumea îmi scrie că îmi cunosc desenele dintr-o mie," povesteşte Adrian Serghie.

Primele modele au fost făcute la cererea clienților, însă astăzi a făcut chiar o serie de semne de carte cu personaje inedite.

"Acum trei ani era la modă Grumpy Cat şi toată lumea voia desen cu Grumpy Cat şi Garfield. Azi am propriile mele personaje cu pisici - Meow & Meuw. Tot timpul mă gândesc la metode noi de promovare şi aborare. Nu credeam că semnele de carte vor funcţiona ca azi. O perioadă le ascundeam prin cărţi şi librării. Acum o săptămână am avut o metodă nouă de promovare. Am ascuns 20 de semne în oraş şi apoi am anunţat pe facebook unde se află şi lumea s-a grăbit să se ducă."


Și-ar dori ca oamenii să redescopere farmecul cărților poștale și nu doar pentru că el le creează, ci pentru că ar aduce zâmbet celor din jur: "aş vrea să trimit aleatoriu cunoscuţilor, să văd reacţia lor, cum e să te duci la cutia poştală să găseşti ceva înăuntru în afară de plicuri cu datorii."

Adrian îmbină, de multe ori, desenul cu fotografia. Este cel care a gândit și pus pe picioare proiectul Iași fotografii vechi, în urma căruia a strâns maărturii unice din cele mai vechi timpuri.

"Am prezentat recent şi a fost succes - urme din alt Iaşi prin care ... ideea mi-a venit acum 5 ani, când am zis că văd anumite reclame şi străzi foarte foarte vechi. Unele dispăreau după ce le fotografiam şi am cutreierat tot oraşul şi am reuşit să fotografiez tot ce era important. E o nostalgie pe care eu nu am cunoscut-o."

Adrian Serghie se numără printre tinerii care ar avea un succes enorm peste hotare. Însă, cu toate acestea, el a rămas la Iaşi, loc de care se simte foarte ataşat. Povestea lui Adrian o puteți urmări, pe larg, la Turist Acasă.