Situație dificilă pe piața muncii la Iași: Șomerii trecuți de 40 de ani nu sunt doriți de angajatori

Data publicării:
OAMENI LA COADA

Dan a muncit 22 de ani la Centrala Electrică de Termoficare ca operator de pompe. În urmă cu doi ani a fost disponibilizat, iar de atunci încearcă neîntrerupt să-şi găsească un loc de muncă. După ce şi-a pierdut serviciul a făcut cursuri de calificare ca instalator, dar diploma nu l-a ajutat pentru că nu avea experienţă. Nu s-a dat bătut și a urmat cursuri de vatman. Însă nici aşa nu a reuşit să-şi găsească serviciu.

„Am terminat cursurile, tot am dat ca să mă angajez, n-am experienţă. Am depus CV-uri, să aştept, să le las că o să mă sune, nu m-a mai sunat nici în ziua de azi de unde am depus de nicăieri, la multe firme că am vârsta peste...că am 45 de ani,” povestește Dan Cucireve. 

Cu aceeași problemă se confruntă majoritatea celor 700 de angajaţi disponibilizaţi de la CET.

„Au fost operatori turbină, operatori cazane, deci sunt meserii care nu se caută pe piaţa muncii din România şi sunt calificări cumva mai unicat în sistemul energetic. Au rate la bănci, copii, familie şi situaţia este foarte gravă din punctul meu de vedere,” explică Virgil Iordache, fost lider de sindicat CET Iaşi.

Inspectorii de muncă spun că vârsta nu ar trebui în nici un caz să fie un criteriu la angajare.

„Orice persoană care se simte discriminată şi asta este o formă de discriminare dacă un angajator refuză angajarea unor persoane mai în vârstă poate să facă o sesizare la noi, inspectorii în muncă vor merge şi vor verifica la faţa locului. Mai mult de atât, vor analiza modul în care s-au făcut angajările sau s-au susţinut un concurs,” a spus George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi. 

În ajutorul celor care au trecut de 40 de ani încearca să vină si reprezentanţii Forţelor de Muncă prin programe speciale pentru aceste categorii de șomeri. Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi, a declarat: „beneficiază de servicii gratuite de mediere, consiliere, iar pentru persoanele care nu au o pregătire şi nu deţin o calificare organizăm cursuri de fornare profesională la cererea pieţei muncii.”

În Iaşi sunt 16.000 de şomeri. În ianuarie s-a reuşit angajarea a 850 de persoane, iar dintre acestea mai puțin de un sfert aveau peste 45 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri