Spitalele ieșene duc lipsă de anesteziști. Medicii preferă să plece pe salarii mari în străinătate

Data publicării:
anestezist

Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi trateaza pacienţi cu boli contagioase din toată Moldova. Are însă un singur medic anestezist, deşi organigrama prevede patru posturi. Florin Roşu lucrează aici din timpul rezidenţiatului şi face eforturi imense pentru a se ocupa singur de toţi pacienţii. După 11 ani de studiu, 6 de facultate şi 5 de rezidenţiat, nu a avut concediu în ultimii trei ani, iar câştigul lunar, fără gărzi, nu depăşeşte 1.200 de lei.

„Garantat că lucrez peste program. Nu am program de 7 ore, aşa cât este norma unui medic, lucrez în general 10 ore, în cazul urgenţelor vin de acasă,” povestește Florin Roşu, medic anestezist.

Medicul spune că este ofertat frecvent de spitalele din străinătate. Şi recunoaşte că este greu să reziste tentaţiei de a pleca.

„Înainte de Sărbători, am primit o ofertă din Germania cu 6.500 de euro pentru o secţie de terapie intensivă. Imediat după Sărbători am primit o ofertă din Franţa pentru anestezie cu 10.000 de euro pe lună,” a mai spus tânărul. 

O situaţie critică este şi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, unde se lucrează într-o singură gardă, deşi ar trebui două. Iar asta pentru că lipsesc 7 din cei 14 anestezişti necesari. Zilnic, la secţia de Terapie Intensivă ajung 50 de copii în stare gravă.

„La noi nu se pune problema să încercăm să amânăm urgenţele, pentru ele facem tot posibilul, dar pacienţii care sunt cronici şi sunt pe o listă de aşteptare sunt sigur, acea listă de aşteptare se va prelungi,” a spus dr. Corneliu Paiu, şef Clinică ATI la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.

Bolnavii se plâng de numărul mic de specialişti, dar recunosc că aceştia sunt îndreptăţiţi să plece peste hotare.

„Ca întotdeauna, cetăţenii au de suferit şi oamenii, tot noi avem de suferit. Vă daţi seama că totuşi ni se opresc nişte bani din salarii, din pensii pentru aşa ceva şi ar trebui şi ei să fie remuneraţi pe măsură,” spune un pacient, nemulțumit de situație. 

„O atenţie mai mare a guvernanţilor spre retribuţia medicilor ca să nu mai plece şi să fie la noi, deci să fie, să aibă motivaţie să stea la noi în ţară,” este de părere o pacientă.

Managerii spitalelor spun că nici scoaterea posturilor la concurs nu este o soluţie pentru că lipsesc specialiştii în acest domeniu. Iar asta pentru că anestezia este una dintre cele mai grele specializări, cu cea mai mare perioadă de rezidenţiat: 5 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri