Spitalul de Infecţioase, fără ambulanţă. Unica salvare, veche de 20 de ani, nu mai poate fi folosită

Data publicării:
SALVARE INFECTIOASE

“E ruginită şi pe la clopotele amortizoarelor, şi lonjearoane, şi motorul nu mai poate sta pe şasiu din cauza ruginei. Ar trebui schimbat tot completul de faţă, dar nu se mai găseşte,” povesteşte şoferul ambulanţei.

Aşa arată salvarea care din 1993 a deservit Spitalul de Boli Infecţioase. Plină de rugină, ambulanta trebuia reparată lunar, iar piesele de schimb nici măcar nu se mai fabrică. După două decenii de funcţionare, 800 de mii de kilometri parcurşi şi mii de bolnavi transportaţi, vehiculul este de patru luni tras pe dreapta în curtea spitalului. Pentru transportul bolnavilor la alte spitale se apelează acum la salvările de la Serviciul de Ambulanţă. Numai că fiind supraaglomerate, ambulanţele ajung cu greu.

“Chiar eu am fost pus în situaţia în care am avut nevoie de o salvare pentru a merge să fac un RMN şi într-adevăr a trecut o perioadă de timp de la solicitarea salvării până când într-adevăr a venit.- Cât aţi aşteptat? - A fost o perioadă, 20 de minute, jumătate de oră în care am aşteptat având programarea făcută cu o zi înainte şi solicitările la salvare au fost făcute şi cu o zi înainte şi în ziua respectivă s-a sunat de mai multe ori şi totuşi s-a întârziat,” spune Vasile Nicuţă, pacient.

Medicii spun că au încercat să găsească soluţii ca să nu mai aprară astfel de inconveniente.

Irina Teodorescu, medic la Spitalul de Boli Infecţioase: “Încercăm să punem consulturile interclinice undeva mai spre sfârşitul programului, astfel încât şi Ambulanţa să poată asigura transportul.”

“Mă mir cum nu este la un spital aşa de mare, foarte important că este cu boli foarte grave să nu aibă o salvare. Trebuie neapărat să fie una,” spune o pacientă.

Achiziţionarea unei ambulanţe noi este pe lista cu priorităţi a spitalului.

Andrei Vâţă, managerul Spitalului de Boli Infecţioase: “Cea mai ieftină versiune pe care o avem până în prezent se află undeva în jurul valorii de 40 de mii de euro. - Aveţi aceşti bani, o puteţi cumpăra? - Bugetul spitalului trebuie aprobat şi de către Consiliul Judeţean, nu ştiu dacă avem banii în secunda asta, sdar o să aşteptăm eventualele rectificări de buget.”

Anual, zeci de mii de pacienţi din toată Moldova sunt trataţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri