Spitalul Județean din Vaslui mai are fonduri doar pentru o lună

Data publicării:
spitalul judetean vaslui

Spitalele au resurse financiare suficiente - a transmis ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. Însă în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui acestea mai ajung cel mult o lună. Fără sprijin de la Minister, unitatea medicală riscă să nu îşi mai poată desfăşura activitatea.

„Domnul ministru a spus că să căutăm în interiorul spitalelor, pentru că acolo sunt resursele. Este greu, la o patologie, aşa cum este la nivelul judeţului Vaslui, unde oamenii ajung în ultimul stadiu la spital, datorită educaţiei sanitare şi a lipsei banilor, ajung la spital în situaţii care necesită internare. Nu ştiu cum o să facem să reducem numărul internărilor continue şi să mergem pe internări de zi şi ambulatorii”, a declarat Ana Smaranda Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui 

O soluţie ar putea veni de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Vaslui, care are datorii către spital. Numai că, deocamdată, nu le poate plăti.

CJAS Vaslui are o datorie de aproximativ 1,4 milioane de lei faţă de Spitalul Judeţean de Urgenţă. Nu pot să vă spun, pentru că nu mă aşteptam să returnez nici atât. Este în funcţie de cum sunt banii în sistem şi, de asemenea, în funcţie de cum îşi gestionează şi spitalele aceşti bani pe care îi primesc de la Casă”, a spus Simona Polak, preşedintele CJAS Vaslui. 

Dacă nu se va găsi o soluţie, medicii riscă să nu îşi mai primească salariile. Ba mai mult, Ministerul Sănătăţii a anunţat restructurări în sistemul sanitar, asta în condiţiile în care Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui se confruntă deja cu deficit de personal.

„Cuvântul de ordine a fost restructurare - reorganizare. O să încercăm, să vedem, la nivel de structură a secţiilor, de indici, indicatori de performanţă, să vedem unde putem umbla, la numărul de paturi, la regândirea secţiilor, astfel încât să găsim resurse şi în interiorul spitalului”, a mai spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. 

Până pe 20 august, o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Vaslui, Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate va întocmi un plan de restructurare, ce va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.

Redactor: Roxana Gorcioaia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri