Sari la conținut

Spitalul Socola din Iaşi scoate la licitaţie o tiparniţă veche de 50 de ani

În depozitul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi se ascunde o tiparniţă fabricată în Germania în 1965. Într-o încăpere sunt sute de litere, tipare pentru reţete, adeverinţe medicale şi o maşină care ocupă 18 metri pătraţi. Toate acestea au fost scoase din uz şi sunt date spre vânzare.

Tiparniţa cântăreşte şase tone şi chiar vândută la fier vechi ar costa aproximativ 1.500 de euro. Dar conducerea Institutului de Psihiatrie vrea să îşi încerce norocul şi pe site-urile de licitaţii, în speranţa că ar putea obţine mai mulţi bani.

Silviu Ţicău, responsabil compartiment tehnic în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi: "Acum, ea este casată, e o maşină casată şi se caută, cu aprobare a Ministerului, sau cu titlu gratuit, dacă vine o organizaţie sau de la muzeu, să putem să o dăm. Dacă se poate să fie valorificată e mult mai bine pentru că spitalul are nevoie de bani."

Tiparniţa a fost folosită până acum cinci ani. Dispozitivul tipografic era folosit şi în cadrul programelor de ergoterapie pentru pacienţii din spital. Costurile mari, dar şi lipsa pieselor de schimb sunt câteva dintre motivele pentru care conducerea unităţii spitaliceşti a luat decizia de a o vinde.

"Nici meseriaşii care să o repare. De exemplu, operatorul pe care îl avem noi şi a lucrat pe ea, el lucra pe ea, dar ca să o repare trebuia să vină lăcătuşul, mecanic. Dacă nu mai sunt," a spus Silviu Ţicău, responsabil compartiment tehnic în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.

Cu toate că vor să o vândă, cei de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi ar prefera să ajungă pe mâna unor colecţionari sau într-unul din muzeele din Iaşi. Primul pas l-au făcut. Au vorbit cu responsabilii de la Palatul Culturii, însă nu au primit nici un răspuns.

Dumitru Grumăzescu, anticar: "Această bijuterie, într-adevăr eu îi spun bijuterie, e o piesă deosebită care trebuie să stea într-un muzeu."

Anticarul din Iaşi crede că tiparniţa ar putea costa 1.500 de lei, însă conducerea spitalului crede că se poate ajunge şi la câteva mii de euro.