Stagiu de pregătire a militarilor din Republica Moldova, la Iaşi

Data publicării:
EXERCITIU MILITAR TANC

 

Scenariul exercițiului denumit generic Prutul 15 a pornit de la ideea unui atac aerian și a implicat și evacuarea unui rănit cu ajutorul unui elicopter IAR PUMA 330. Peste 100 de militari din Iași și Republica Moldova s-au antrenat timp de trei zile înainte de a intra pe câmpul de luptă.

Scopul principal al antrenamentului a fost de a-i ajuta pe 27 de militari moldoveni aflați în termen să-și îmbunătățească tehnicile de luptă. Din efectivul armatei Republicii Moldova fac parte peste 5 mii de persoane, dar dotările sunt depășite. În ultimii ani bugetul de apărare nu a rezervat nicio finanțare pentru pregătirea de luptă, astfel că aceste exerciții sunt un început în pregătirea soldaţilor moldoveni în cazul unui potențial război.

"Am vrut să verificăm și compatibilitatea acțională și procedurală între cele două detașamente. Acum , la sfârșitul acestui exercițiu, constatăm că obiectivele au fost atinse," a declarat lt. col. Irinel Apostolescu, directorul exerciţiul PRUT 15.

"A fost pentru noi un experiment bun. Nu am participat niciodată la așa exerciții," a spus şi  lt. col. Vasile Lungu, șeful contigentului militar din Republica Moldova.

Iar scopul antrenamentelor comune a fost atins, dau asigurări militarii:

"A fost o ocazie splendidă de a acumula noi cunoștințe în arta militară și de a vedea o nouă lume, adică România."

"Ceea ce n-am cunoscut eu au fost unele capcane care mi-au fost arătate, cum se pun, cum se scot ele, cum se depistează."

"Dificultăți nu sunt, doar mici împiedimente care ne autopropulsează în față, ca să învățăm din greșelile noastre."

"A fost o experiență nouă pentru mine, să fie un exercițiu multinațional și să vorbim cu toții aceiași limbă, limba română. Sunt foarte receptivi, deschiși la nou."

Stagiul de pregătire bilateral româno-moldovean va lua sfârșit vineri.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri