Sari la conținut

Strângerea de semnături, singura soluție pentru autostrada Iaşi - Tg. Mureş

Moldova are nevoie de autostradă. A fost concluzia parlamentarilor invitați de primarul Gheorghe Nichita la o dezbatere pentru susținerea introducerii autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş în Master Planul General de a autostrăzi. Gheorghe Nichita și-a asumat sarcina de a-i convinge pe Victor Ponta și pe Ioan Rus de necesitatea autostrăzii.

Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi: "Voi face şi un document şi către Corina Creţu care este europarlamentar şi răspunde de Comisia de Politici Regionale şi să sperăm că în felul acesta domnul Adomniţei va putea să aibă discuţii şi cu preşedintele României, Klaus Johannis, încât toate forţele să înţeleagă că putem prin această autostradă să scoatem dintr-o stare de dezvoltare precară această regiune a Moldovei."

Master Planul este documentul strategic esenţial in baza careia Romania va primi de la Uniunea Europeana finanțare nerambursabilă pentru proiectele de infrastructură în exercițiul financiar 2014-2020 şi va fi finalizat complet abia pe 22 decembrie 2014.

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi: "Trebuie spus din capul locului că autostrada cu acest traseu, Iaşi-Târgu Mureş, este singura finanţabilă cu bani europeni. În varianta din primăvară, autostrada noastră Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ - Didrău-Târgu Mureş exista. În varianta de octombrie, această autostradă a fost şteară. A apărut, în schimb, autostrada Bacău-Braşov."

Oamenii de afaceri au adus cele mai multe argumente documentate.

Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ: "Orice om de afaceri, ca să poată fi competitiv, trebuie să îşi transporte produsele. Având în vedere că circa 80 până la 90 la sută din produsele care pleacă din zona de nord est spre vestul Europei..."

Parlamentarii ieșeni au decis să strângă semnături pentru susținerea acestui proiect.