Studenţii, fără succes în afaceri. 40% din firmele înfiinţate de tineri sunt radiate în scurt timp

Data publicării:
STUDENT LA TABLA

Până la vârsta sa de 30 de ani, Sebastian Bârzu a avut deja trei afaceri. A făcut comerţ cu haine, a încercat vânzările pe Internet, iar pentru alte câteva luni a pariat pe industria alimentară.

"Am început prima afacere în 2010, importam haine de pe site-urile din străinătate. În acel moment eram și student. Scopul a fost să îmi plătesc și facultatea cu banii dobândiți," povesteşte tânărul.

Niciuna dintre afaceri nu a funcţionat conform planului, aşa că le-a închis rând pe rând. Acum se pregăteşte să îşi termine studiile de master şi să lanseze cel de-al patrulea business. De data asta într-un domeniu complet nou:

"Doresc să îmi fac o agenţie de marketing digital mai exact. Văzând trendul pieţei, toată lumea se duce dintre offline spre online, consider că este o oportunitate."

Iar ca Sebastian sunt mulți alții. În ultimii ani, peste 900 de studenți și-au înființat firme în Iași. Numai că puține au rezistat pe piață. Cifrele arată că, în medie, una din trei firme este închisă după mai puțin de trei ani de funcționare:

Firme înființate/radiate de studenți (ultimii trei ani)
* 922 firme înființate
* 308 firme radiate
sursa: ONRC

Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași spune că nu este nimic îngrijorător în faptul că puține start-up-uri reușesc să reziste, dar că spriritul antreprenorial al tinerilor trebuie încurajat:"Piața este dominată la ora asta de marile firme, de foarte multe IMM-uri care au prins un loc pe piață și este foarte greu să dizloci un astfel de IMM."

La rândul lor, tinerii se tem de faliment și spun că le este aproape imposibil să pornească o afacere fără ajutor din partea familiei sau a statului:

"Dacă nu avem un suport de la părinți, noi nu avem nicio șansă de a deschide ceva."

"Nu poți de la zero să începi ceva, fără să ai ceva în spate, fără o bază cât de cât mică, materială."

"Eu cred că trebuie să fii născut pentru așa ceva, să ai un talent și eu nu îl am."

Iar cei care speră la un ajutor din partea statului, aşteaptă în zadar. Anul trecut, un singur SRL înfiinţat de un tânăr a primit ajutorul de 10.000 de euro de la Guvern pentru a dezvolta o afacere. Asta, în condiţiile în care, în prezent, în judeţul Iaşi funcţionează peste 400 de firme deschise de tineri debutanţi. Iar pentru anul 2015, programul nu a fost încă activat.

Firme de tip SRL-D înfiinţate în judeţul Iaşi
* firme înființate până la 31 ian.2015 - 452
* firme înființate în anul 2014 - 155
sursa: ORC Iași

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri