Studiu alarmant: jumătate dintre studenții români renunță la facultate din cauza cheltuielilor prea mari

Data publicării:
studenti 2

Iuliana era la un pas să renunţe la facultate pentru că nu mai făcea faţă cheltuielilor. Singura ei salvare a fost o bursă de de studiu, în valoare de 400 de lei. Numai că după ce trage linie, îi rămân foarte puțini bani pentru mâncare. Numărul cererilor pentru obţinerea unei burse sociale s-a dublat în ultimii doi ani. Universităţile acoperă 40% dintre ele. Restul studenţilor, fie renunţă la facultate, fie sunt nevoiţi să muncească.

Calculele făcute de Consiliul Naţional al Finanţării din Învăţământul Superior arată că bursele sociale pentru studenţi ar trebui să acopere cheltuielile minime de cazare şi masă, adică puţin peste 500 de lei. În realitate, nicio universitate nu acordă această sumă. Cele mai mici burse sociale se dau la Universitatea "Lucian Blaga", din Sibiu, 115 lei şi la Universitatea "Gheorghe Asachi", din Iaşi, doar 100 de lei.

Cei mai mulţi dintre studenţii care renunţă la facultate sunt cei admişi pe locurile cu taxă. Numărul acestora a crescut de la 20% până la 40%, în ultimii 4 ani. La Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava taxa de şcolarizare s-a majorat cu până la 900 de lei, în funcţie domeniul de studiu. La Academia de Studii Economice Bucureşti şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" taxele au crescut cu 500 de lei.

Dacă taxele de şcolarizare vor creşte, iar valoarea burselor va rămâne la valoarea actuală, în 4 ani, numărul studenţilor care vor renunţa la facultate va scădea cu 30%, potrivit estimărilor organizaţiilor studenţeşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri