SUCEAVA. Documente rare şi cărţi unice, în pericol. Arhiva se află într-o clădire în plin şantier

Data publicării:
arhiva suceava

Sediul Arhivelor Naționale de la Suceava este înconjurat de un șantier după ce clădirea în care se află, Muzeului Bucovinei, a intrat în renovare. Constructorul trebuie să intervină masiv în restaurarea structurii de rezistență a clădirii care se întinde și la etajul arhivelor. "Se execută lucrări atât la planșeu, la subsol, se pot decoperta atât acoperișul, pot fi pericole și de inundații, în principal pentru fondul acesta arhivistic pe care noi ne batem să-l salvăm," spune Simona Palagheanu, directorul Arhivelor Naționale Suceava.

Documente de la 1300, acte de donație cu pecetea originală a lui Ștefan cel Mare de la 1400, hărți din anul 1700 dar și impresionantă colecție de cărți de peste 16 mii de volume, toate acestea riscă să se degradeze în cazul în care șantierul de la Arhivele Naționle Suceava continuă.

Angajații nu pot lucra pentru că, din cauza şantierului, sunt într-un real pericol

Sala de studiu din sediul Arhivelor a fost închisă, programul cu publicul a fost sistat şi, mai mult decât atât, nici angajații nu pot lucra pentru că, din cauza şantierului, sunt într-un real pericol, fapt recunoscut şi de constructorul responsabil de lucrări, care afirmă că nu a fost înştiinţat când a preluat lucrarea că trebuie să protejeze parterul clădirii. Documentele istorice nu sunt responsabilitatea lui şi nici nu poate întrerupe lucrarea finanțată cu bani europeni, spune acesta. Doru Gheață, reprezentant al firmei de construcții: "Acum nu se întâmlă nimic față de ce va fi când eu va trebui să decopertez toate tencuielile de la etaj, voi lucra cu picamere și cu alte echipamente acolo, nu știu cum o să trăiască oamenii ăștia aici."

Chiar dacă beneficiarul lucrării de renovare a muzeului este Consiliul Județean Suceava, conducerea instutiției nu-şi asumă răspunderea pentru pericolele de la Arhivele Naționale. "Cei de la arhivă au fost notificați de foarte multă vreme, nu am văzut până acum un punct de vedere prin care ei să fi găsit o soluție. Nu este sub coordonarea CJ această instituție," a declarat Cătălin Nechifor, președinte CJ Suceava.

Consiliul Județean a pus la dispoziția Arhivelor Naționale un alt sediu, insuficient ca spațiu, care nu este amenajat și pentru care instituția nu are bani de renovare. Patrimoniul arhivistic din Suceava se întinde pe 3 kilometri, include acte din perioada 1393 – 2012 şi cărţi rare unice în judeţ. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri