Sute de bolnavi din Moldova sunt tratați cu...liste de așteptare

Data publicării:
pacienti in frig

La Spitalul Clinic de Recuperare din Iași, una dintre cele mai aglomerate secții este cea de Recuperare Neuromotorie.

„Aproximativ 500 de pacienţi sunt incluşi în listele de așteptare. Nu avem ce să facem. Avem 530 de paturi. Strategia Ministerului Sănătății este de a reduce numărul de paturi. Eu sper să nu se aplice și la Spitalul de Recuperare această strategie a Guvernului,” a declarat Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare Iaşi.

„Am ajuns cam la sfârşitul lunii mai cu lista de programare. Avem şi o listă de aşteptare pe care s-au înscris deja 15-20 de pacienţi şi pe care îi anunţăm în momentul în care un pacient din lista de programare nu se poate prezenta la internare, automat sunt anunţaţi pacienţii de pe lista de aşteptare şi sunt chemaţi pentru internare,” a spus Raluca Bârzoi, şeful Secţiei de Recuperare.

Sunt pacienți care au suferit atacuri cerebrale sau accidente de mașină, care au rămas invalizi, și care au nevoie de ședințe de recuperare periodice. Dacă ar fi să facă recuperare în sistem privat, ei ar trebui să plătească în jur de 40 de lei ședința de o oră.

„Am venit la Spitalul de Recuperare pentru că mi s-a propus să fac foarte multă terapie. Auzisem de alte spitale din ţară, private, dar costurile sunt enorme. Două milioane pe lună nu pot să îmi permit.”

„Programarea se face cu trei, patru luni înainte. La început, veneam de trei ori pe an, acum, cam de două ori. O dată la începutul anului şi o dată la sfârşit de an. Este foarte aglomerat. Toţi trebuie să aşteptăm la rând ca să ne vină rândul la toţi. Toşi aşteptăm să ne facem bine.”

În timp ce pacienții se plâng ca pauzele mari între ședințe îi afecteaza, conducerea unității medicale spune ca deocamdată nu există soluții. Nu sunt nici locuri libere și nici personal suficient pentru a se ocupa de bolnavi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri