Sute de copii din Vaslui învață în școli ce stau să se dărâme

Data publicării:
scoala vaslui

"Se închide această uşă la cancelarie, se bagă acest par, băţ, cum vreţi să-i spuneţi, se bagă prin această verigă, se închide şi se pune lacătul acela," - la şcoala din Unţeşti cadrele didactice au fost nevoite să recurgă la improvizaţii pentru a închide şcoala pe timp de noapte. Clanţe la uşi nu mai există de mai bine de un an, iar lista problemelor poate continua.

"Geam a fost, dar s-a spart, inevitabil, aşa a rămas, aşa au învăţat copiii, aşa au predat cadrele didactice, iar luna martie a fost una destul de capricioasă destul de friguroasă," mai povesteşte profesorul.

Şcoala din Unţeşti este veche de 80 de ani. În tot acest timp nu a fost reabilitată niciodată aşa că din uşi au mai rămas nişte resturi, la fel şi din mobilierul şcolar. "Vreau să vă zic că primăvara ploua în sala de clasă şi în cancelarie, tavanul este fisurat şi este căptuşit din stuf cu rapiţă aşa cum vedeţi şi lucrurile au fost făcute cu doi, trei saci de ciment," explică Gabriel Păvălaş, profesor de istorie.

Situaţia este şi mai rea în satul vecin, aflat la câţiva kilometric distanţă - Orgoeşti. Din cele opt săli de clasă doar una mai poate fi folosită. În restul încăperilor tavanul s-a prăbuşit. Aici mai învaţă doar 17 elevi care sunt expuşi, însă, la un adevărat pericol deoarece clădirea se poate prăbuşi în orice moment. Directorul unităţii de învăţământ a refuzat să dea explicaţii.

Discuţie cu directoarea şcolii filmată cu camera ascunsă: "- De ce arată aşa şcoala? - E şcoală veche, e clădire veche. Acum sunt ocupată, vă rog să mă înţelegeţi. Am părinţii acolo, mă aşteaptă."

Primarul spune că nu sunt bani nici măcar pentru reparaţii minore, iar de reabilitări ca la carte nici nu poate fi vorba. "S-au pus termopane pe lut, s-au pus termopane pe tocuri vechi. Au făcut şi ei cât s-au priceput ca să fie bine," a spus Ion Dorobanţu, primarul comunei Bogdăneşti. 

Bugetul alocat celor nouă unităţi de învăţământ din comuna Bogdăneşti în anul şcolar 2013-2014 a fost de 150 de mii de lei, bani care acoperă în mare parte doar salariile dascălilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri