Sute de pacienți merg la urgențe sau cheamă salvarea pentru afecțiuni minore

Data publicării:
pacienti upu botosani

În judeţul Botoşani, sute de persoane ajung zilnic la urgenţe.

„Nonurgenţele sunt destul de frecvente, oamenii se prezintă direct în UPU că doare o ureche sau că le-a intrat ceva în ochi în urmă cu 2-3 zile chiar şi o săptămană,” explică Marcel Ghiorghiu, asistent şef la UPU Botoşani.

Printre pacienţii care ajung la urgențe fără să aibă cu adevărat nevoie de îngrijire în acest regim se numără persoanele care trec din comoditate peste vizita la medicul de familie. Alţii preferă consultația gratuită de la urgențe.

„Am tensiune, am tensiunea mare. - Dar la medicul specialist sau medicul de familie aţi fost înainte? - Nu, că n-am avut timp, n-am asigurare şi am venit direct la urgenţe.”

„Am sora mea bolnavă, cred că are pneumonie, nu ştiu, respiră foarte greu, cu tensiunea foarte mare şi am venit cu ea la urgenţe.”

Pentru că nu poate refuza niciun bolnav, personalul medical ajunge să facă proceduri banale ca măsurarea tensiunii sau a glicemiei, verifică temperatura corporală sau bandajează răni minore.

Doar 30 la sută din totalul bolnavilor care ajung în UPU sunt cu adevărat urgenţe majore. În anul 2013, din 53.000 de bolnavi care s-au prezentat în unitatea de primiri urgenţe doar 17.000 au necesitat internare.

Resursele umane şi materiale se irosesc astfel pe cazuri banale.

„- Câţi pacienţi aţi internat astăzi dintre cei care s-au prezentat la UPU? - Voi interna doar unul. Atât! Unul singur necesită internare, restul sunt cazuri de policlinică şi de medicină de familie,” a explicat medicul Vasile Alămâe, medic primar medicină de internă. 

Pentru a face față solicitărilor la Unitatea de Primiri Urgențe Botoşani ar mai fi nevoie de patru medici.

„La asistenţi avem un număr de 46, ne-ar mai fi necesar un număr de minim 10. Apoi, ca personal auxiliar avem un număr de 30, ne-ar mai trebui conform organigramei încă 36,” a spus Petre Rădăuceanu, medic şef UPU Botoşani. 

În Unitatea de Primiri Urgențe din Botoşani ajung zilnic până la 200 de pacieți. Într-o tură lucrează doar doi medici de urgenţă, trei asistenţi medicali şi patru infirmiere şi brancardieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri