Talente noi, instrumente vechi. Elevii Liceului de Artă din Iași studiază pe echipamente scoase din uz

Data publicării:
coperta instrumente vechi

Cele mai mari probleme sunt la secţia de percuţie a Liceului de Artă. Aici, jumătate dintre echipamente lipsesc, iar cele care există provin de la Filarmonică şi de la Conservator, de unde au fost scoase din uz.

Marimba la care se pregătesc viitorii artiști are peste cinci decenii. Oricât ar fi de talentați, elevii mărturisesc că au fost puşi în dificultate atunci când au mers la competiţii şi au cântat pe instrumente profesionale.

Ioana Ailenei, elevă: ”Ne este greu cu sonoritatea să ne obişnuim, mărimea instrumentului, chiar şi culoarea instrumentului contează la marimbă pentru piese. Nu sunt obişnuită cu instrumentele care trebuie şi poate da, am greşit din cauza asta la concursuri şi am fost depunctată.”

Maria Ţigăeru, elevă: ”Mi-aş dori să avem o marimbă adevărată şi mai bună şi un vibrafon ca să învăţăm să cântăm 00.16.07.00 nişte timpani care să nu fie uzaţi, instrumente mai bune.”

”Fără aceste instrumente sunt dezavantajaţi faţă de colegii lor din restul ţării care au instrumente şi care studiază zi de zi pe aceste instrumente pe când elevii mei se familiarizează cu ele cu o zi, două înainte,” a explicat și profesorul de percuţie Iustin Rusu.

De-a lungul anilor, cadrele didactice au încercat de nenumărate ori să găsească fonduri pentru instrumente. Au făcut chiar şi concerte pentru strângere de fonduri, în zadar însă. Ar avea nevoie de 20.000 de euro.

”Nu sunt fonduri şi, din păcate, cei care suferă sunt copiii. Prin eforturile noastre nu putem strânge aceşti bănuţi. Facem demersuri în fiecare an, dar din păcate situaţia este aceea pe care v-am prezentat-o,” a spus Dana Barnea, directorul Colegiului Naţional de Artă ''Octav Băncilă'' Iaşi.

Următorul spectacol pe care elevii de la Colegiul Octav Băncilă din Iaşi îl vor organiza în încercarea de a strânge bani pentru echipamente va avea loc pe 2 decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri