Sari la conținut

Târg de inventică la Iaşi. Timp de trei zile, ieşenii pot vedea lucruri inedite

Tenith Adithyaa are 17 ani, este din India, și a venit la Târgul de Inventică de la Iași pentru a convinge că frunzele de banană pot înlocui plasticul în fabricarea pungilor, farfuriilor și a paharelor de unică folosință. Este pasionat de știință, iar în ultimii 6 ani a mers la zeci de competiții din lume. Pentru a-și promova ideile spune că a cheltuit până acum un milion de euro, pe care i-a câștigat din propria afacere.

"Sunt pe cont propriu și dețin o companie de IT. Am o mare pasiune pentru știință. Pasiunea mea a început în clasa a doua, atunci am făcut primul experiment. Pentru această invenție am obținut 5 premii internaționale și 9 premii naționale," povesteşte tânărul.

Participarea la o expoziție de inventică costă şi o mie de euro

Pentru ca ideea unui inventator să aibă șanse de a fi pusă în practică este nevoie să fie prezentată la cât mai multe evenimente de profil din întreaga lume, însă participarea la o asemenea expoziție ajunge să coste până la o mie de euro. 

Tenith este însă un exemplu de succes printre tinerii inventatori. Colegii lui din România cu greu își permit să ajungă chiar și la competiții din țară. Rareș Josanu are 14 ani și în ultimii doi ani de când s-a înscris la Clubul de inventică de la Palatul Copiilor din Iași a reușit să ajungă doar la 4 evenimente de inventică din București și Târgoviște.

"Este puțin greu financiar, transportul costă mult. Acum depinde și de unele țări, de instituții, dacă sunt instituții de stat sau private. Acum cele private normal că ar sponsoriza niște copii să meargă la un concurs, dar acum, la stat, cu decontările și chestiile de genul, este mai complicat," povesteşte tânărul.

Organizatorii spun că în Asia și India cercetarea este susținută financiar de guverne, pe când în România fiecare trebuie să găsească resurse pe cont propriu astfel încât să își promoveze creațiile.

Andrei Sandu, cercetător Universitatea "AL.I Cuza" Iași: "pot revoluționa să zicem nu chiar lumea, dar măcar un mic domeniu al vieții noastre. Tragem acest semnal de alarmă încercând să arătăm că orice creație cât de mică ar fi, nu se știe niciodată la ce ar putea ajuta."

Dar drumul de la idee la producții de serie este anevoios nu numai pentru debutanții în inventică.

Un model ARO redesenat, prezentat la Iaşi

O echipă de studenți și profesori de la Universitatea Tehnică din Iași vor să convingă industria auto că ARO poate redeveni o mașină competitivă.

"Am redesenat caroseria gândindu-ne la o auto urtilitară, pentru că românul este un cărător prin definiție și are nevoie de un confort la volan," a explicat Adrian Sachelarie, UTI Iași.

Gabriel Calancea, student UTI Iași: "Lucrăm la acest proiect de aproximativ doi ani de zile. Scopul nostru final va fi aducerea acestui prototip pe piață."

Inventatorii care visează la relansarea autohtonului ARO spun că produsă n serie o mașină i care a primit mai ales îmbunătățiri estetice ar ajunge la aproximativ 15.000 de euro. Totul este să reușească să convingă un investitor că merită. Târgul de Inventică de la Iași este deschis pentru trei zile.